Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Home sweet home – vai home valuable home?

Vietin vähälumisen hiihtolomaviikon Lontoossa nähtävyyksiä katsellen, tuttavia tapaillen ja – tapani mukaan – taloja ja asumista ihmetellen. Yksi asia nousi esiin usein niin lehdistössä kuin keskusteluissakin: Asuntojen hinnat ovat karanneet käsistä varsinkin Lontoossa, mutta myös muualla. Matalat korot ja vähäinen rakentaminen yhdessä ovat vieneet asuntojen hinnat pilviin. Tuttavani kaksikymppinen tytär asuu kotona ja käy sieltä käsin töissä, koska yhden ihmisen palkalla ei pääse kiinni minkäänlaiseen järkevään asuntoon Lontoon lähimaillakaan.

Britanniassa pitäisi rakentaa 240.000 uutta asuntoa vuosittain – näistä 50.000 Lontooseen – jotta asuntojen tarve saataisiin tyydytettyä. Viime vuonna aloitettiin vain noin 137.000 asunnon rakentaminen ja erityisesti pääkaupungissa tonttipula rajoittaa rakentamista. Ei siis ihme, että hinnat nousevat. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä asuntorakentaminen putosi 10 prosenttia edellisvuodesta. Julkisuudessa tilannetta kuvataan asumiskriisiksi ja hallitukselta perätään todellista johtajuutta asian kuntoon saattamiseksi.

Nuoriso on tehnyt asiasta omat johtopäätöksensä – kaksikymppisistä brittiläisistä vain 20 % omistaa oman asuntonsa kun 20 vuotta sitten osuus oli 45 %. Tätä ihmetteli myös tuttavani – nuorena parina heillä oli varaa asua kaksiossa Lontoossa, mutta nyt heidän lapsensa eivät pääse kiinni minkäänlaiseen asuntoon Lontoon lähimaillakaan. Suomessa puhutaan samasta ongelmasta mutta pienemmässä mittakaavassa – kaupunkien, erityisesti Helsingin, keskustassa asuminen on kovin kallista. Toisaalta syrjäseuduilla asunnot jäävät käsiin eivätkä mene kaupaksi millään hinnalla.

Vaikkei ihan samansuuruisesta asumiskriisistä voi täällä puhua, niin johtajuutta ja toimenpiteitä täälläkin voi peräänkuuluttaa. Kohtuuhintaista asumista ja myös kohtuuhintaista korjaamista tarvitaan Suomessakin ja sen eteen on tehtävä töitä.

Loppukevennykseksi aiheeseen en malta olla laittamatta vedensäästövinkkiä lontoolaisesta hotellista: WC –pönttö jonka yläpuolella on kiinteä käsienpesuallas. Käsienpesuveden auki kääntäminen käynnistää samalla wc:n huuhtelun. Käsienpesuvesi valuu wc-pöntön säiliöön ja käytetty pesuvesi uusiokäytetään wc-pöntön seuraavaan huuhteluun. Kätevää! Ainoa huono puoli asiassa oli se, että laitteeseen tulee vain kylmää vettä – käsien pesua ei siis voinut tehdä lämpimällä vedellä lainkaan. Toki se lisää säästöjä entisestään…

Kuva: Kaisa Leiwo

3 kommenttia

  1. kuinkahan ”homeessa”on huuhtelusäilö kun kädet pestää ja joskus muutakin

  2. kuinkahan ”homeessa”on huuhtelusäilö kun kädet pestää ja joskus muutakin

  3. Japanissa pesuallas-pönttö -yhdistelmiä on ollut ainakin 80-luvulta lähtien.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *