Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Hallitus perui kiinteistöveron pakkokorotukset

Viime viikolla saimme kuulla hippasen verran hyviäkin uutisia asumisen kustannuksista. Hallitus päätti perua kaavaillun kiinteistöveron alarajan pakkonoston. Perusteena rajojen korotusaikomuksille oli se, että kiinteistöveron tuotto on kahden viime vuoden aikana kasvanut jo reilusti yli tavoitteen. Perusteita vahvistaa kuntien taloutta kiinteistöverojen pakkokorotuksella ei siis enää ollut.

Yleisen kiinteistöveron vaihteluväliä oltiin muuttamassa nykyisestä 0,93 – 1,8 prosentista 1,03 – 2,00 prosenttiin. Alarajan korotus peruttiin, mutta yläraja nousee suunnitellusti. Alarajalla olevien kuntien ei siis ole pakko korottaa veroa, mutta päätös mahdollistaa kunnille veron noston jopa 2 prosenttiin.

Vakituisten asuinrakennusten veroprosentin vaihteluväliä oltiin korottamassa nykyisestä 0,41 – 0,9 prosentista 0,45 – 1 prosenttiin.  Myös tässä alaraja päätettiin pitää ennallaan, mutta ylärajaa korotetaan.

Samassa yhteydessä päätettiin tarkastella myöhemmin, onko vuodelle 2019 tarpeellista tehdä alustavasti suunniteltuja korotuksia. Mikäli kiinteistöveron tuotto on hyvä nykyisilläkin prosenteilla, voidaan korotuksista luopua.

Kiinteistövero on kuntien vero joka koskettaa kaikkia asukkaita

Kiinteistövero on lähtökohtaisesti kuntien vero. Siksi olisi hyvä, että kunnat voisivat nykyistä laajemmin itse vaikuttaa kiinteistöveron tasoon. Lähtökohtaisesi voisi myös toivoa, että kun nyt kiinteistöveroja on lähinnä korotettu, niin suunta voisi myös kääntyä.

Taloustilanteen mahdollistaessa tai verotuottojen kasvaessa kiinteistöveroja olisi syytä myös laskea.

Asumisen kustannukset ovat vuosikausia kohonneet nopeammin kuin keskimääräinen inflaatio tai ansiotulot. Kiinteistöveron korotukset ovat osaltaan vaikuttaneet kustannuskehitykseen.  Tämä tarkoittaa, että joka vuosi suurempi ja suurempi osuus ihmisten tuloista kuluu asumiseen. On hyvä miettiä, onko tämä toivottava kehitys, vai pitäisikö pikemminkin tukea ostovoiman kasvua nyt kun taloutemme on orastavassa kasvussa.

Kiinteistövero on saman suuruinen kaikille asukkaille tulotasosta riippumatta. Se siirtyy suoraan vastikkeisiin ja vuokriin, eli vaikuttaa kaikkien asukkaiden asumiskustannuksiin. Tämänkin vuoksi veron kohtaanto on kunnissa hyvä ymmärtää. Kiinteistövero ei voi olla paikkausvero, jota käytetään kompensoimaan kuntien heikkoa taloutta.

Tässä kohden Kiinteistöliitto saa sulan hattuunsa siitä, että on väsymättä ja ansiokkaasti pitänyt yllä kiinteistöverokeskustelua. Se on varmaan tuntunut joskus turhauttavalta toistolta, mutta nyt sinnikäs työ alkaa tuottaa tulosta.

 

1 kommentti

  1. Urvelot kerää vaan pisteitä tuollaisella pikku asialla,olisivat puuttuneet tuohon sähkön hintaan eli perusmaksuun ja siirtohintaan.Tuottava yhtiö myytiin ulkomaille ja nyt alkaa nousu putki tuolle hinnalle ja kukaan ei voi mitään asialle enään.Hemmetin tonokit siellä hallituksessa kun eivät ymmärrä yksinkertaisten asioille mitään,lisää vaan tuollaisia svolasia pellejä kuin Lintilä niin hyvin menee.Ehkä ensi tai seuraavana vuonna ollaan lainaamassa raha Kreikasta ja muista maista mihin ollaan maksettu että selvitään kunnes saadaan kunnon hallitus tähän surkeaan maahan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *