Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Hallituksen perehdyttäminen hyväksi tavaksi

Taloyhtiöiden hallituksissa jäsenet vaihtuvat eniten keväisin. Yhtiökokouksissa päätetään muiden asioiden lisäksi mm hallitusten jäsenistä. Juuri nyt on siis käsillä aika, jolloin ennätysmäärä tuoreita hallituksen jäseniä aloittelee uusissa tehtävissään.

Taloyhtiön johtaminen ei ole sisäsyntyinen geneettinen taito. Sitä pitää harjoitella ja se edellyttää taustatietoja. Hallituksissa tehdään tärkeää työtä ja ollaan paljon vartijoina.

Hallituksen jäsenet on syytä perehdyttää ja kouluttaa tehtäviinsä.

Hallituksen perehdyttäminen on osa taloyhtiön hyvää hallintotapaa. Se tarkoittaa käytännössä, että uusi jäsen saa tietoja yhtiön ja hallituksen toiminnasta sekä kokouskäytännöistä. Mikäli asunto-osakeyhtiölaki ja hallituksen tehtävät eivät ole ennestään tuttuja, on niistäkin syytä kertoa.

Hallituksen jäsenen on ymmärrettävä hallituksen keskeiset tehtävät sekä työnjako eri toimijoiden välillä – esimerkiksi hallituksen, isännöinnin ja huoltoyrityksen. Hallituksen jäsenen on hyvä tutustua taloyhtiön yhtiöjärjestykseen sekä keskeisiin sopimuksiin. Pelastussuunnitelma, järjestyssäännöt, kunnossapitotarveselvitys sekä mahdolliset PTS -suunnitelmat kuuluvat hallituksen jäsenten perusperehdytykseen.

Voisiko taloyhtiössä olla esimerkiksi hallituksen mappi, josta löytyy myös uuden jäsenen perehdyttämispaketti? Mapin sisältö voitaisiin käydä vaikka vuosittain läpi – vanhemmatkin hallituksen jäsenet saattavat kaivata muistin virkistämistä silloin tällöin.

Kiinteistöliiton asiantuntijat ovat laatineen Hyväksytty taloyhtiön hallituksen jäsen -verkkokurssin, johon kuuluu myös loppukoe. Kurssikokonaisuus antaa hyvät eväät hallituksessa toimimiseen.

Hallituksen jäsenyys on tärkeä luottamustehtävä taloyhtiössä.

Hallitukseen valittu henkilö nauttii muiden osakkaiden luottamusta ja toimii hallituksessa heidän valtuuttamana. Varmistakaa, että jäsenillä on myös mahdollisuus hoitaa tehtävää asiantuntevasti ja täysipainoisesti. Perehdyttäkää uudet jäsenet heti ja kerralla hyvin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *