Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Häirikkö taloyhtiössä – mitä tehdä?

Kovaäänistä juhlimista pikkutunneille viikonlopusta toiseen. Koiran tuntikausia jatkuvaa ulvontaa päivittäin. Musiikin äänekästä kuuntelua tai television huudattamista yökaudet.

Kuulostaako tutulta? Naapurit eivät aina ole hiljaisia ja toiset huomioon ottavia. Mikäli naapurista kuuluu jatkuvasti muutakin kuin tavanomaisia elämisen ääniä, mitä silloin voi tehdä?

Ensimmäiseksi naapurille voi huomauttaa asiasta. Hän ei välttämättä tiedä koiransa ulvonnasta tai arvaa miten hyvin television ääni kantautuu huoneistosta toiseen. Muista kuitenkin käyttää maalaisjärkeä. Mikäli epäilet tai pelkäät väkivaltaa, soita akuutissa tilanteessa mieluummin poliisi paikalle kuin menet soittelemaan ovikelloa.

Pidä kirjaa häiriöistä

Kannattaa pitää kirjaa häiriöistä – mitä, milloin ja kuinka kauan – ja pyytää muita naapureita toimimaan samoin. Saatatte joutua todistamaan, että häiriö on toistuvaa ja tavanomaisista asumisen äänistä poikkeavaa.

Jos huomauttaminen ei auta, häiriöstä kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle tai hallitukselle. He harkitsevat miten tilanteeseen tulee puuttua. Vaihtoehtoina ovat tavallisimmin sovittelu tai varoituksen antaminen huoneiston omistajalle ja asukkaalle mikäli huoneisto on vuokrattu.

Varoitus annetaan aina kirjallisena ja siinä mainitaan mahdollisuudesta ottaa huoneisto taloyhtiön hallintaan mikäli häiritsevä elämä jatkuu. Varoituksen jälkeen häirikölle annetaan kohtuullinen aika muuttaa käytöstään. Mikäli häiriöt jatkuvat varoituksesta huolimatta, kutsuu hallitus koolle ylimääräisen yhtiökokouksen päättämään huoneiston hallintaan otosta.

Huoneiston hallintaan ottaminen on jykevä keino, johon voidaan turvautua vain erityisen painavista syistä. Jatkuva, toistuva, tavanomaisesta asumisesta poikkeava häiritsevä elämä voi olla tällainen syy.

Huoneisto voidaan ottaa hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi. Se pysyy osakkaan omistuksessa, mutta taloyhtiö voi hankkia siihen vuokralaisen hallintaanottoajaksi.

5 kommenttia

 1. No höpöhöpö, senkun kutsuu 2 kertaa poliisin toteamaan riehuminen ja se on lähtö sen jälkeen. Fakta pöydässä on parempi kuin jonkun seniilin pöytälaatikossa homehtumassa.

 2. Muistakaa nyt ihmiset kuitenkin, että kerrostaloasuminen on kompromissi. Jos ei kestä naapurin ääniä, niin kannattaa muuttaa omakotitaloon. Suihkussa saa käydä vaikka keskellä yötä ja koiria saa ulvottaa, kunhan ne eivät itse kärsi.
  Varoitustakaan ei saa tuosta noin vaan antaa, vaan vuokralainen/osakas voi käydä jopa oikeudessa asti sen kanssa. Pitää olla todisteita jatkuvasta, häiritsevästä käytöksestä. Musiikin kuuntelu normaaliaikoina tai leffan katsominen telkkarista kerran viikossa ei ole sitä.
  Ylimääräinen yhtiökokous ja mahdollinen oikeusjuttu tulee varsinkin pienelle taloyhtiölle kalliiksi ja en ole nähnyt sitä käytettävän ikinä. Varoituksia on sen sijaan jaeltu ja täyspäinen vuokranantaja kyllä ymmärtää heittää häirikön pihalle, kun saa käsityksen siitä hänelle aiheutuvista kuluista.
  Sanon kyllä suoraan: minua ärsyttävät mummot ja valittajat, joiden mukaan ihmisillä ei saa olla normaalia elämää. Musiikkia saa kuunnella hiljaisuusajan ulkopuolella kohtuullisella voimakkuudella niin paljon kuin haluaa, vessaa ja suihkua voi käyttää kaikkina vuorokaudenaikoina ja pitää äänekkäät syntymäpäiväjuhlat kerrat vuodessa.
  Niinkuin artikkelissa luki: keskustelkaa ensiksi ”häirikön” kanssa. Sitten keskustelkaa muiden naapureidenne kanssa. Jos he eivät ole samaa mieltä, valitat turhasta ja sinun pitäisi etsiä hyödyllisempiä harrastuksia.

  1. Suomalainen ongelmanratkaisutapa: tehdään uhrista syyllinen ja syyllisestä uhri.
   No, kumpi sitten oli ennen: nuo kerrostalolyttääjät vai ne kerrostalokyttääjät? Miksi häiriköiden oikeuksia aina puolustellaan? Ei ole järkevää eikä kohteliasta käytöstä antaa itsestään tarpeettomasti isoja äänimerkkejä esim. klo 23-07, jos ääntely ei perustu mihinkään muuhun kuin itsekkyyteen ja kiusantekoon, jota voisi aivan hyvin sitten harrastaa päiväsaikaankin, jos ei jaksa ottaa kanssaeläjiään huomioon.
   Silloin tällöin tapahtuva äänekäs meininki ei toki ole kiellettyä, mutta joku tolkku on oltava asioissa mukana. Kyllä yksikin valittaja pitää ottaa vakavasti, jos mölyäminen kohdistuu hänen seiniinsä tai kattoonsa, mutta ei kuulu häiritsevästi muualle. Raukkamaista väittää toista turhaksi valittajaksi ja ehdottaa uusia harrastuksia, kun on keksitty mm. langattomat kuulokkeet, joilla häirikkö voisi kuunnella musiikkia vaikka läpi yön toisia häiritsemättä.

  2. Nimimerkillä ”Hallituksen pj” kirjoittanut ei ole ymmärtänyt ollenkaan mistä blogissa puhutaan. Tuo kommentin täysin tosielämälle vieras hurskastelu saa toivomaan ettei henkilö oikeasti sentään toimi pj:na yhtään missään.

 3. Entäpä, jos häirikkö on hallituksen puheenjohtaja? Jonka päätyötä on kalja kourassa pihalla tepastelu ja ketjutupakointi. Kun on muodostanut muihin hallituksen jäseniin ja osakkaiseen hyvät välit – ei muutosta tule.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *