Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Grillimakkaraa ja yrttejä omalta parvekkeelta

Ei kesää ilman parvekekeskustelua. Ilmojen lämmettyä suomalaiset hiipivät asunnoistaan pihoille, parvekkeille ja mökeille. Uunimakkara vaihtuu grillimakkaraan ja marketin jäävuorisalaatti itse viljeltyyn.

Taloyhtiössä naapurit saattavat ärsyyntyä varsinkin parvekkeella grillaamisesta ja joskus myös parvekeviljelystä. Saako osakas grillata makkaransa parvekkeella ja nauttia sen samaisella parvekkeella oluen ja parvekelaatikossa kasvaneen salaatin kera?

Parvekkeet ovat tavallisesti osakkaiden hallinnassa jolloin osakas saa itse päättää miten parvekettaan käyttää. Grillaaminen, ruokailu ja kasvien kasvattaminen kuuluvat normaaliin elämään, eikä niitä voida lähtökohtaisesti parvekkeilla kieltää. Jos häiriötä tai palovaaraa ei aiheudu, rakennelmat eivät näy julkisivussa eivätkä kasteluvedet valu alakertaan, on osakkaalla periaatteessa oikeus niin grillata kuin kasvattaa salaattia parvekkeellaan.

Paloturvallisuus tärkeintä grillaamisessa

Parvekegrillaajan tulee huolehtia paloturvallisuudesta. Sähkö- tai kaasugrilli on parvekkeella turvallisin vaihtoehto. Varsinkin pienellä parvekkeella tulee huolehtia grillin riittävästä etäisyydestä syttyviin materiaaleihin sekä pitää sammutuspeite käden ulottuvilla. Grilliä ei myöskään tule jättää hetkeksikään valvomatta. Pienet tuikutkin ovat sytyttäneet parvekkeella pahoja tulipaloja, joten grillistä tulee huolehtia hyvin.

Naapurit tulee ottaa huomioon parvekkeilla touhuillessa, koska sieltä äänet kulkeutuvat paremmin kuin sisältä. Parvekkeella ei tule grillata eikä pitää muutenkaan meteliä yöaikaan. Aamuyön tunteina grillaaminen ei siis ole hyvä idea, silloin kannattaa mieluummin poiketa torigrillillä.

Parvekkeella voi kasvattaa salaattia ihan yhtä hyvin kuin kukkiakin. Julkisivuun ei saa tehdä rakennelmia eivätkä viljelmät saa olla haitaksi parvekerakenteille. Kukkaruukut ja laatikot ovat paras vaihtoehto parvekeviherpeukalolle. Niillä saa lisäksi kauniita ja viihtyisiä parvekkeita – ihailen aina kesän korvilla lehtijuttuja joissa esitellään toinen toistaan upeampia ja viihtyisämpiä parvekkeita. Itse olen enemmän tappaa talossa ja puutarhassa -tyyppiä, ja suosinkin helppohoitoisia silkkikukkia. Salaatin viljelyssä tämä ratkaisu ei kuitenkaan toimi – onneksi torilta saa lähes tee-se-itse-salaattia.

Lämmintä kesää, kuumia grillejä ja hyvää naapurisopua! Nautitaan lyhyestä kesästä ja parvekkeista, mutta naapurit huomioiden.

 

3 kommenttia

 1. Onneksi taloyhtiön hallitus/ yhtiökokous/osakkaat voi tarvittaessa voi päättää ja kieltää parvekegrillauksen/ ruoanlaiton parvekkeella esim. hajuhaittoihin ja paloturvallisuuteen vedoten.
  Grillaamisesta syntyvä ”käry” on paljon voimakkaampi hajultaan kuin paljon puhuttu tupakansavu, joka monia jo ennestään häiritsee. On tietysti mahdollista, että yhtiökokouksessa osakkaat päättävät laittaa pihalle jonkinlaisen grillipisteen, joita aika useassa taloyhtiössä näkyykin olevan.

  Grillimaisteri

  1. En ymmärrä, miksi pitäisi aiheuttaa tulipalovaara itselleen ja muille talon asukkaille parvekkeella grillaamala.
   Tupakansavun hajusta puhuttiin. En minäkään pidä tupakansavun hajusta, mutta en sen takia parveketupakoinnista valita. Haju ei ole se pointti – vaan myrkkykaasujen terveyshaitat. Saanko minä maksaa tupakoivalle naapurille samalla mitalla, spreijaamalla myrkyllisiä kaasuja hänen parvekkeelleen ja ikkunasta sisään? Vaikutushan on sama kuin tupakansavun, joka tunkeutuu minun asuntooni ja estää tuuletuksen.

 2. Olipa taas diiba daabaa tämäkin juttu: parvekkeella suositellaan käytettäväksi sähkö – tai kaasugrilliä. Onko hiiligrilli sallittu parvekkeilla oikeesti?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *