Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Etäkokouksista pysyvä käytäntö taloyhtiöihin?

Tänä keväänä monessa taloyhtiössä on harjoiteltu etäkokousten pitämistä vähintäänkin hallitusten ja erilaisten työryhmien kokouksissa. Taloyhtiöiden digitalisoitumista on toivottu ja odotettu pitkään, mutta ala ei ole edistynyt tässä asiassa kovinkaan ripeästi. Kunnes tuli korona joka pakotti taloyhtiötkin ottamaan nopeasti käyttöön erilaisia sähköisen asioinnin ja kokoustamisen menetelmiä.

Taloyhtiöiden onneksi kokoontumisrajoitusten alkaessa etäkokousten tekniikka oli olemassa ja monet toimijat olivat käyttäneet etäyhteyksiä muissa tehtävissä. Nopea digiloikka oli mahdollista tehdä kun kokoontumisrajoitukset estivät suuren osan läsnäolokokouksista.

Juuri nyt emme tiedä, pääsemmekö pikkuhiljaa palaamaan normaaliin vai onko edessä vielä uusia rajoitusten kausia. Määräaikainen laki sallii taloyhtiöiden kevätkokousten lykkäämisen syksylle, mutta mitäs sitten? Miten jatkossa toimitaan?

Sähköiset kokoukset ovat alustavien tietojen mukaan lisänneet osallistumisaktiivisuutta taloyhtiöissä.  Digitaalisuuden lisäämisen nähdään yleisemminkin parantavan tiedonkulkua ja lisäämään toiminnan läpinäkyvyyttä taloyhtiöissä. Olisiko siis hyvä ja syytä jatkaa tällä polulla, jonka korona on viitoittanut alkuun?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön yhtiökokouksella on aina oltava fyysinen kokouspaikka. Tämän lisäksi voidaan mahdollistaa etä- tai sähköpostiosallistuminen jo yhtiöjärjestyksessä tai kokous kerrallaan hallituksen päätöksellä. Kokouskutsussa on tällöin kerrottava etäyhteydestä ja mielellään opastettava käytännön osallistumisesta.

Ennen etäkokousta on hyvä varmistaa, että tekniikka toimii ja sitä osataan käyttää. Puheenvuorojen pyytäminen ja jakaminen alkavat olla jo rutiinia pitkän koronakevään jälkeen. Mahdolliset äänestystilanteet tulee varmistaa etukäteen siten, että niistä selvitään sujuvasti.

Ottakaa rohkeasti etäkokoukset osaksi taloyhtiön vakiorepertuaaria. Hyvin todennäköistä on, että tällä saatte uusia osakkaita mukaan yhtiökokouksiin ja kaiken kaikkiaan laajempaa osallistumista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *