Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Esteettömyys – harvojen herkku vai kaikkien etu?

Esteettömyys tai saavutettavuus tarkoittaa asumisen osalta yksinkertaisimmillaan sitä, että rakennettu asumisympäristö ja siihen liittyvät palvelut ovat kaikkien saavutettavissa. Laitteiden ja välineiden käyttöliittymät ovat sellaisia, että kaikki pystyvät niitä yhdenvertaisesti käyttämään.

Esteettömyys mielletään liian usein vain liikuntavammaisten tai vanhusten asiaksi. Tässä on iso asennemuutoksen paikka.

Esteetön ympäristö palvelee kaikkia asukkaita ja helpottaa meistä jokaisen toimimista.

Vaikka pääsisit korkeiden kynnysten ja portaiden yli, voit joskus olla liikkeellä kävelykeppien, lastenvaunujen tai painavien kauppakassien kanssa. Vaikka selviäisit hankalakäyttöisestä ilmastoinnin säädöstä, olisi mukavampi jos lapsetkin osaisivat käyttää laitteita sekoittamatta koko systeemiä. Hämärässä liukkaassa suihkussa sinäkin voit kaatua – hyvä valaistus, luistamaton lattiamateriaali ja huomaamaton tukikahva palvelevat ihan jokaista.

Esteettömyyden edistäminen on paitsi jokaisen asukkaan niin myös taloyhtiön ja koko yhteiskunnan etu.

Aina kun taloyhtiössä korjataan, kannattaa samalla parantaa esteettömyyttä.

Muiden korjausten yhteydessä esteettömyysteot eivät välttämättä lisää kustannuksia, mutta voivat tuoda asumisen mukavuutta ja jopa lisävuosia omassa asunnossa monelle asukkaalle.

Tasoerojen poistaminen, luistamattomat lattiamateriaalit, tuolit ja turvakahvat, tehokas liiketunnistimilla toimiva valaistus sekä automaattiovet on usein helppo toteuttaa muiden korjausten yhteydessä. Jo nämä muutamat pienet asiat lisäävät liikkumisen turvallisuutta ja esteettömyyttä merkittävästi.

On laskettu, että parinkymmenen vuoden kuluttua Suomessa tarvitaan noin miljoona esteetöntä asuntoa. Tällä hetkellä niitä on noin viidesosa tuosta tavoiteltavasta määrästä. Tavoitteeseen voidaan päästä ilman mittavia massakorjauksia, kunhan kaikessa uudisrakentamisessa ja vanhan korjaamisessa muistetaan huolehtia myös esteettömyydestä. Ihanteellista olisi, että asuntoja ei tarvisi luokitella esteettömiin tai esteellisiin, vaan kaikki asumisympäristöt olisivat kaikille sopivia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *