Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Estä kalliit kaatumiset

Varasinkin täällä Varsinais-Suomessa talvet ovat viime vuosina olleet varsin vähälumisia, mutta sitäkin liukkaampia. Kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin, saadaan joka toinen päivä vettä ja joka toinen päivä tuo vesi jäätyy teiden ja pihojen pintaan.

Nastakenkien valikoimat kasvavat, mutta en ole ainakaan itse löytänyt nastallisia siistejä naisten talvisaappaita. Nastalliset lenkkarit ja ulkoilukengät minulta jo löytyy, mutta töissä kuljen toistaiseksi nastattomana. Liukastumisen riski vaanii siis joka päivä.

Kaatuminen on yleistä ja kallista

Kaatumiset niin sisällä kuin ulkonakin ovat yleisimpiä tapaturmia. Joskus on arvioitu, että noin joka kolmas suomalainen liukastuu talviaikaan – osa pienemmin ja osa pahemmin. Kyse on siis yhteiskunnallisestikin merkittävästä asiasta.

Yli 40 % ulkona liukastuneista tarvitsee sairaalahoitoa. On arvioitu, että yksi kaatuminen maksaa yhteiskunnalle keskimäärin yli 5.000 euroa. Kaatumisen ehkäisemiseen kannattaa siis panostaa – paitsi yksittäisen ihmisen niin myös koko yhteiskunnan näkökulmasta.

Mitä taloyhtiö voi tehdä?

Sovi liukkauden torjunnasta ja jäätilanteen tarkkailusta huoltoyhtiön kanssa. Valvo huoltoyhtiötä ja huomauta välittömästi puutteista.

Hanki taloyhtiölle kiinteistövakuutus, jossa on mukana tapaturmat kattava vastuuvakuutus.

Selvitä, mitkä osat esimerkiksi jalkakäytävästä ovat taloyhtiön ja mitkä kunnan kunnossapitovastuulla.

Seuraa joka tapauksessa pihan kuntoa ja rajaa liukkaat alueet kulkijoilta esimerkiksi puomein jos huoltoyhtiö ei ole sitä tehnyt.

Pitäkää kirjaa tai velvoita huoltoyhtiö pitämään kirjaa hiekoitusajoista ja muista liukkauden torjuntatöistä.

Huolehdi valaistuksesta.

Mikäli liukkaudentorjunta hoidetaan talkoilla, laatikaa selkeät vuorolistat ja ottakaa talkoovakuutus. Älkää säästäkö hiekoitushiekassa.

Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä?

Valitse kengät kelin mukaan. Liukuesteet ja nastat tuovat lisäturvaa.

Vältä liukkaita paikkoja ja kulje niissä varoen. Kierrä näkyvät jäiset kohdat. Pidä kädet vapaana ja auta niillä tasapainoa. Käytä tarvittaessa kävelykeppiä, rollaattoria tai muuta apuvälinettä. Pyydä saattaja mukaan jos mahdollista.

Vältä huonosti valaistuja paikkoja ja kulje niissä varoen.

Varaa liikkumiseen enemmän aikaa.

Älä katso puhelinta liukkaalla säällä vaan katso minne astut.

Mikäli kaadut, ota kuva liukastumispaikasta.

Ollaan varovaisia ja pyritään ehkäisemään liukastumiset kaikilla käytettävissämme olevilla keinoilla. Niitä kun kuitenkin löytyy.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *