Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Erilainen samanlainen pääsiäinen

Tänä vuonna monella meistä on kovin poikkeuksellinen pääsiäinen. Erilainen kuin aiempina vuosina, mutta samanlainen kuin edeltävien viikkojen päivät. Matkustaminen on ihan pannassa, hiihtokeskukset ovat kiinni ja mummoloissa vierailut on kielletty. Virpoa sai korkeintaan etänä eikä pääsiäiskokoille tai messuun ole lupa kokoontua.

Tämä tarkoittaa, että tavallista useampi suomalainen viettää pääsiäistä kotona seuranaan korkeintaan perheenjäseniä. Niitä samoja tyyppejä, joiden kanssa on jo muutama viikko etätyöskennelty ja etäopiskeltu. Ja siinä samassa kodissa, jossa on jo muutama viikko etätyöskennelty ja etäopiskeltu.

Kodit ja taloyhtiöt alkavat olla aikamoisen haasteen edessä. Mistä kotielämään saa vaihtelua kun samojen seinien sisällä on samat ihmiset tai sama yksinäisyys päivästä ja viikosta toiseen, arkena ja pyhänä? Päivät ja viikot sulavat helposti yhtenäiseksi kotona olemisen massaksi, josta puuttuu vanha tuttu aikataulutus ja rytmi. Kodin seinät voivat alkaa ahdistaa, eikä koti enää tunnukaan kodilta vaan pikemminkin häkiltä.

Monet järjestöt ja tahot, mm Punainen Risti, ovat organisoineet keskusteluapua puhelimitse jos koti ja tilanne alkaa ahdistaa. Suomessa ei ole vielä alettu laulaa tai taputtaa terveydenhuollon työntekijöille yhdessä naapureiden kanssa parvekkeilla – ehkä sen aika koittaa kun sää vähän lämpenee. Somessa on erilaisia postikortti- ja puhelukampanjoita, joilla voi ilahduttaa koteihinsa eristäytyneitä koronan riskiryhmiin kuuluvia.

Kotien merkitys on korostunut koronan myötä kun niihin on siirtynyt paljon toimintoja työpaikoilta ja julkisista tiloista. Koetetaan löytää keinoja jaksaa kotielämää, yksitoikkoista arkea ja naapureita.

Voisitko sinä toivottaa hyvää pääsiäistä naapurillesi? Ilahduttaa häntä esimerkiksi ystävällisellä viestillä tai tarjoamalla apua? Ehkä kysymällä turvavälin takaa, mitä kuuluu? Tee pieniä ystävällisiä tekoja joilla piristät niin omaa kuin muidenkin arkea ja pyhää kotona. Parhaiten tästä selvitään yhdessä ja yhteistyössä.

Hyvää toista pääsiäispäivää! 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *