Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Ensimmäiseen vuokra-asuntoon

Perheen esikoinen sai opiskelupaikan toiselta paikkakunnalta ja muuttaa siis pian kotoa. Jännittävä uusi elämänvaihe niin opiskelijalle kuin äidillekin, todennäköisesti äidille vielä jännittävämpi kuin opiskelijalle. Nyt meillä raivataan komeroita ja mietitään, mitkä kalusteet ja tavarat muuttavat ja mitkä saavat jäädä.

Usein vuokra-asunto on opiskelijan ensimmäinen oma asunto. Syyt ovat varmaan eniten taloudellisia – asunnon hankinta on kallis investointi – mutta toki omistusasunto on myös vuokrausta sitovampi ratkaisu. Vuokra-asuntoa on helpompi vaihtaa ja siitä on vaivattomampaa lähteä vaikka ulkomaille opiskelemaan. Myös tukijärjestelmämme näyttää suosivan vuokra-asumista ja mieluiten sellaista, jossa vuokranantaja ei ole lähisukulainen.

Mitä nuoren vuokra-asunnon hakijan on syytä muistaa?

Tee aina kirjallinen vuokrasopimus ja pidä se hyvässä tallessa. Vuokrasopimuksessa sovitaan molempien osapuolten oikeudet ja velvollisuudet, joista tärkeimpiä ovat vuokrattavan kohteen yksilöinti sekä siitä maksettava vuokra. Vuokrasopimuksessa sovitaan myös vuokran tarkistamisesta sekä ns vuokravakuudesta eli takuuvuokrasta, joka on enintään 3 kuukauden vuokran määrä.

Pidä huoli siitä, että maksat vuokran ja muut velvoitteet täsmällisesti ajallaan. Mikäli et pysty tähän, ole välittömästi itse yhteydessä vuokranantajaan ja sovi miten asia hoidetaan – mieluiten kirjallisesti.

Tarkasta huoneisto huolellisesti ennen sisään muuttoa. Kirjaa ylös ja kuvaa kaikki huoneistossa olevan viat ja puutteet, ettet joudu itse niistä myöhemmin vastuuseen. Ilmoita havaitsemistasi puutteista vuokranantajalle. Monesti vuokranantajalla on tätä varten valmis lomake. Mikäli aiheutat vahinkoa huoneistossa, ilmoita siitä välittömästi vuokranantajalle. Tehkää mieluiten kirjallinen sopimus siitä, miten korjaat vahingon.

Selvitä tarvitsetko sähkösopimuksen – on mukavampi muuttaa huoneistoon jossa valot syttyvät ja jääkaappi kylmenee. Myös kotivakuutusta kannattaa harkita ja usein vuokranantaja edellyttääkin sitä vuokrasopimuksessa. Kotivakuutus tarvitaan myös kerrostalossa.

Tee tarvittavat muuttoilmoitukset taloyhtiölle, postiin ja väestörekisterikeskukselle.  Muista, että vuokralainen vastaa itse palovaroittimen hankinnasta ja sen toimivuudesta.

Vuokra-asuminen on hyvä ja vaivaton vaihtoehto, kunhan muistaa sopia asioista fiksusti ja kirjallisesti sekä pitää hyvää huolta asunnosta – kuin omastaan.

2 kommenttia

  1. Kirkkain silmin uskomme sopimuksiin, mutta omalla kokemuksella toteaisin ettei vuokralaisella ole oikeuksia ja sopimus voi päättyä mihin tahansa vuokranantajan yksipuoliseen ilmoitukseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *