Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Elämää keskustoihin ja kivijalkoihin?

Näyttää siltä, että Turun Nuorkauppakamari on onnistumassa hankkeessa, jota moni toimija on aiemmin yrittänyt – Turun keskustan elävöittämisessä. Heidän ennakkoluuloton pop-up-tapahtumansa laajenee niin mukaan lähteneiden yrittäjien määrässä kuin maantieteellisestikin. Keväällä tapahtuma kestää reilun kuukauden, mutta jatkoa on luvassa syksyllä. Pitkällä tähtäimellä nuorkauppakamarilla on tavoitteena kivijalkakaupan ja samalla keskustan elävöittäminen.

Turun keskusta ei ole ainoa tyhjenevistä liiketiloista ja hiljenemisestä kärsivä keskusta-alue. Varsinkin pienemmissä taajamissa näkymä on usein lohduton – liike siellä, toinen täällä ja välissä runsaasti ”Vuokrattavana” ja ”Myytävänä” –kylteillä varustettuja näyteikkunoita. Huono taloudellinen tilanne kurittaa kuluttajia, jotka näyttävät lisäksi asioivan enenevässä määrin isoissa kauppakeskuksissa ja verkkokaupassa. Ainakin hetkellisesti.

Kivijalkakaupan säilyminen ja uudelleen herääminen olisi myös kerrostalokyttääjän mieleen. Kivijalkakaupat tuovat alueelle tervettä, asiallista liikkumista ja toimintaa sekä edesauttavat näin ympäristön pysymistä siistinä ja järjestyksessä.  Ihmisten liikkuminen ja asiointi alueella lisää asukkaiden turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia.

Kivijalkaliikkeet tuovat myös asukkaille tarpeellisia palveluja. Keskustassa asuvien alkaa pian olla vaikeaa löytää ruokakauppaa kun kauppa toisensa jälkeen sulkee ovensa. Kehitys olisi hyvä kääntää takaisin toiseen suuntaan – toki se edellyttää, että asukkaiden pitää myös asioida näissä kaupoissa. Unohtuneen maitopurkin hakeminen kerran kuussa ei riitä, sillä ei yksikään kauppias elä.

Liiketilat ovat monelle taloyhtiölle tulonlähde kun tiloista maksetaan vastiketta tai vuokraa yhtiölle. Tilojen tyhjeneminen saattaa kurittaa myös taloyhtiön taloutta. Liiketiloilla saattaa usein olla vastikekertoimia jotka ovat asukkaiden silmiin mukavia, mutta toisaalta vähentävät tilojen kiinnostavuutta ja yrittäjien mahdollisuutta toimit näissä tiloissa. Kivijalassa olevia liiketiloja voi olla haasteellista muuttaa asuinkäyttöön jos liiketilakäyttö hiipuu varsinkin jos vastikekertoimet ovat kovin erilaisia.

Toivottavasti pop-up-tapahtuma jättää pysyviä jälkiä niin Turun kuin muidenkin keskustojen elävöittämiseen. Toivottavasti se herättää muitakin toimijoita miettimään, miten he voisivat vilkkaammasta keskustasta hyötyä ja mitä he voisivat asian eteen tehdä. Jos haluamme lähipalveluja, meidän pitää myös käyttää niitä  – ja säännöllisesti!

  1. Kannattaa tutustua Turun Ydinkeskustayhdistykseen, sillä on myös suuri rooli keskustan elävöittämisessä. Kaikki kunnia toki tälle pop up hankkeelle, mutta täytyy mainita että keskustassa on monta rautaa tulessa juuri nyt

    1. Kiitos, tunnen kyllä kyseisen yhdistyksen joka tekee myös hyvää työtä. Turun Nuorkauppakamarin projekti on innovatiivinen hanke joka ei toki vähennä yhdenkään muun projektin merkitystä. Keskustan elävöittämisessä riittää uskoakseni tekemistä usealle toimijalle ja mieluiten tietty yhteistyöllä toimijoiden kesken.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *