Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Ei kai meidän talo tarvitse strategiaa?

Taloyhtiömaailmassakin on ryhdytty puhumaan strategiasta ja strategiatyöstä. Aihe tuntuu jakavan mielipiteitä vahvasti – osa taloyhtiöistä on laatinut strategiansa jo hyvän aikaa sitten ja osa toimijoista pitää asiaa turhanpäiväisenä hömpötyksenä. Mitä ajatuksia sana strategia Sinussa herättää?

Strategia ei ole eikä sen missään nimessä pidä olla sanahelinää, liturgiaa tai hienoja termejä. Strategian tulee kiteyttää osakkaiden tavoitteet kiinteistön kehittämisen, hoidon ja ylläpidon osalta. Hyvä strategia mahtuu muutamaan sivuun – pituus tai juhlallisuus eivät ole hyvän strategian kriteerejä.

Strategiaa ei voi käytännössä tehdä kuulematta osakkaita ja asukkaita, koska olennainen osa strategiaa ovat nimenomaan omistajien asettamat tavoitteet. Hyvä tapa tähän on asukaskysely, joka kannattaa toteuttaa sekä sähköisenä että paperisena – näin saadaan varmimmin kaiken ikäisten asukkaiden näkemykset mukaan. Kyselyssä voidaan selvittää osakkaiden näkemyksiä siitä, mikä yhtiössä on tällä hetkellä hyvin sekä siitä, mitä yhtiössä tulisi kehittää. Malleja ja pohjia kyselyille on olemassa eli tyhjältä pöydältä sitä ei tarvitse lähteä laatimaan.

Parhaimmillaan strategia on toimiva työkalu, joka helpottaa taloyhtiön johtamista eli hallituksen ja isännöitsijän työtä. Se sisältää seuraavat asiat:

–          Taloyhtiön nykytilanteen kuvaus, sen kunto ja korjaustarpeet

–          Osakkaiden ja asukkaiden tavoitteet taloyhtiön kunnolle ja kehittämiselle: millaisessa kunnossa yhtiö pidetään, millaisia palveluja yhtiöltä odotetaan

–          Keskeiset kehitystarpeet (esim esteettömyys, porraskäytävien viihtyisyys), jotka ovat samalla askelia strategian toteuttamiseksi eli vievät taloyhtiötä kohti osakkaiden haluamaa suuntaa

Entäs sitten kun strategia on kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti laadittu? Mikään ei ole vielä muuttunut.

Strategiassa esiin nousseet kehitystarpeet viedään taloyhtiön korjaus- ja kunnossapitosuunnitelmaan sisälle. Mikäli esteettömyyttä ja taloyhtiön porraskäytävien viihtyisyyttä halutaan parantaa, ryhtyy hallitus valmistelemaan sopivia toimia. Mikäli taloyhtiö halutaan pitää erityisen siistinä, päivitetään siivoussopimusta tarpeen mukaan. Mikäli taloyhtiössä halutaan tarjota mahdollisimman alhaiset asumisen kustannukset, mietitään, voisiko jotain palveluja karsia tai harventaa.

Periaatteessa strategiassa ei siis ole kyse sen kummemmasta kuin suuntaviivojen laadinnasta yhtiön johtamiselle kohti toivottua tavoitetilaa. Siitä ei tule tehdä liian juhlallista tai arjesta irti olevaa projektia. En tiedä, olisiko strategia helpompi hyväksyä jos sitä kutsuttaisiin jollakin kotoisammalla ja arkisemmalla nimellä – strategia kuulostaa ehkä hieman juhlavalta?

7 kommenttia

 1. SuomiAreenassa Porissa heinäkuussa Tero Heikkilän idea strategiasta sai täystyrmäyksen paneelin osanottajilta. Ensin tarvitaan taloyhtiöissä yhteistyötä, ymmärrystä ja ammattitaitoa asioiden hoitoon. Hyvää ja ammattitaitoista isännöitsijää oli haussa, vaikea löytää nykyisin. Viestintää ei saada taloyhtiöissä toimimaan, vaikka nykyinen tietotekniikka suo siihen oivat työkalut. Asioita ei haluta julkistaa, tehdä toimintaa läpinäkyväksi. Hallinnolla on omat syynsä pitää osakkaat tietämättöminä taloyhtiön asioista. Siinä on jo riittävä työsarka hoidettavaksi kuntoon tulevina vuosina.

  1. Kaikki johtaminen perustuu strategiaan, myös taloyhtiön. Panelistit todellakin ymmärsivät tämän SuomiAreenalla, mutta peräänkuuluttivat aivan oikein vuorovaikutusta ja ymmärrystä, jotta strategiasta saadaan omistajien tahdon mukainen.

   Isännöinnin ammattitaito strategian laadinassa on tärkeää, mutta erityisen tärkeää se on strategian toteutuksessa.

  2. Aivan totta, useat hallitukset hoitavat tiedottamisen huonosti. Strategia on TOIMINTASUUNNITELMA! Siihen voidaan sisällyttää kaikki tärkeät taloyhtiön asiat.(mm. elinkaari rahoitus tulevaisuutta varten) Taloyhtiöiden pitää hoitaa hpj. ja Isännöitsijän toimesta tiedotusta vaikka 1/4 vuosittain.
   Sekä s-postilla että paperiversiolla, siis sekä että! Läpinäkyvyys taloyhtiön asioissa on nykypäivää. Ja mikä tärkeä, hallituksen jäsenten yhteystiedot jokaisella osakkaalle.

 2. SuomiAreenassa Porissa heinäkuussa Tero Heikkilän idea strategiasta sai täystyrmäyksen paneelin osanottajilta. Ensin tarvitaan taloyhtiöissä yhteistyötä, ymmärrystä ja ammattitaitoa asioiden hoitoon. Hyvää ja ammattitaitoista isännöitsijää oli haussa, vaikea löytää nykyisin. Viestintää ei saada taloyhtiöissä toimimaan, vaikka nykyinen tietotekniikka suo siihen oivat työkalut. Asioita ei haluta julkistaa, tehdä toimintaa läpinäkyväksi. Hallinnolla on omat syynsä pitää osakkaat tietämättöminä taloyhtiön asioista. Siinä on jo riittävä työsarka hoidettavaksi kuntoon tulevina vuosina.

  1. Aivan totta, useat hallitukset hoitavat tiedottamisen huonosti. Strategia on TOIMINTASUUNNITELMA! Siihen voidaan sisällyttää kaikki tärkeät taloyhtiön asiat.(mm. elinkaari rahoitus tulevaisuutta varten) Taloyhtiöiden pitää hoitaa hpj. ja Isännöitsijän toimesta tiedotusta vaikka 1/4 vuosittain.
   Sekä s-postilla että paperiversiolla, siis sekä että! Läpinäkyvyys taloyhtiön asioissa on nykypäivää. Ja mikä tärkeä, hallituksen jäsenten yhteystiedot jokaisella osakkaalle.

 3. Meidän taloyhtiöön olisi hyvä saada seuraava ”strategia”: Isännöitsijän pitäisi olla ammattitaitoinen osaaja, joka välittää ja arvostaa osakkaiden mielipiteitä ja oikeuksia. Hallitus pitäisi valita osakkaista, jotka ajavat osakkaiden etuja, ei omiaan. Asioita hoidetaan taloyhtiön etujen mukaisesti. Sopimukset kilpailutetaan ja käytetään yhteishankintaa erilaisiin remontteihin. Osakkaat saavat jatkuvasti tietoa taloyhtiön toimista, esim. taloyhtiön omilta nettisivuilta. Siellä he voivat myös kommentoida eri toimintoja ja hankkeita. Omilta sivuilta löytyvät myös kaikki sopimukset, pöytäkirjat, tilinpäätökset, maksetut laskut ym. tiedot. Keskustelufoorumi asukkaille.

  1. Minusta nuo asiat sisältyvät strategiaan eli kuvaavat toivottua tavoitetilaanne: ”Periaatteessa strategiassa ei siis ole kyse sen kummemmasta kuin suuntaviivojen laadinnasta yhtiön johtamiselle kohti toivottua tavoitetilaa.” Kannattaa oikeasti harkita strategian – tai miten sitä haluattekaan kutsua – laatimista. Se helpottaisi johdon (hallitus + isännöitsijä) työtä kun asukkaiden ja osakkaiden tahtotila olisi selkeästi ilmaistuna.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *