Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Berliini – monimuotoinen ja edullinen asuinkaupunki

Berliini on sekä Saksan pääkaupunki että yksi Saksan osavaltioista. Berliini on Saksan suurin kaupunki ja sen lisäksi Euroopan unionin toiseksi suurin kaupunki Lontoon jälkeen. Koko Berliinin metropolialueen asukasluku on lähellä Suomen asukaslukua.

Berliini jakautuu 12 hallintoalueeseen, jotka ovat varsin itsenäisiä ja omaleimaisia. Hallintoalueita tunnetumpi lienee toisen maailmansodan jälkeinen jakautuminen Itä- ja Länsi-Berliiniin joiden välille rakennettiin 1960-luvulla muuri. Saksojen yhdistymisen seurauksena 1990-luvun alussa muuri purettiin ja Berliinistä tuli jälleen yksi kaupunki. Erot itäisen ja läntisen osan välillä ovat kuitenkin vielä nähtävillä.

Berliini on tunnettu monimuotoisena kaupunkina – sen yöelämä ja moderni ilmapiiri houkuttelevat varsinkin nuoria. Lisäksi Berliini on yliopistokaupunkina tieteen ja kulttuurin keskus. Berliini on vaikutusvaltainen poliittinen keskus ja liikenteen solmukohta. Berliini on kansalaisuuksien ja kulttuurien sekoitus, jossa asuu satoja eri kansalaisuuksia ja myös paljon siirtolaisia.

Asuminen Berliinissä

Minut yllätti tieto siitä, että Berliinissä asuminen on kohtuullisen edullista – selvästi huokeampaa kuin esimerkiksi Helsingissä. Berliini on kuitenkin tällä hetkellä muodikas ja trendikäs asuinkaupunki, joka on erityisesti nuorten suosiossa. Sen asukasluku kasvaa koko ajan. On yllättävää, että asuminen on vielä pysynyt kohtuuhintaisena vaikka vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa.

Keskustan asuntokanta on pääasiassa vuokra-asuntoja ja isoa osaa taloista peruskorjataan parhaillaan. Peruskorjaukset nostavat tavallisesti vuokria jonkin verran, joten vuokrataso on tämänkin vuoksi nousussa. Keskustasta voi kuitenkin edelleen saada kaksion runsaalla 500 eurolla kuukaudessa, mikä on edullista Euroopan suurkaupungissa.

Suosituimmissa kaupunginosissa kuten Potsdamer Platzin lähistössä sekä Kreuzbergin alueella vuokrat lähentelevät jo muiden suurkaupunkien tasoa. Kun asukkaat muuttavat sieltä pois edullisempien vuokrien toivossa, siirtyvät vuokrannousupaineet muihin kaupunginosiin. Tilannette ei helpota myöskään se, että arvioiden mukaan jo Berliinissä turvapaikkapäätöstä odottaa kymmeniä tuhansia ihmisiä ja lisäksi alueella on runsaasti ns paperittomia asukkaita.

Berliini on viehättävä, monipuolinen ja vihreä kaupunki. Jokainen löytää sieltä jotakin katsottavaa, koettavaa ja maistettavaa. Turusta pääsee eri reittejä sen verran nopeasti Berliiniin, että jos ei pandoja tule mentyä katsomaan Ähtäriin niin Berliinin Zoo on varteenotettava vaihtoehto.

2 kommenttia

  1. Berliinissä asuminen ei ole enää halpaa, on jo samalla tasolla muiden Saksan suurkaupunkien kanssa. Tämä kallistuminen on tapahtunut todella nopeasti koska asunnoista alkaa olla pulaa. Kuulin kesällä, että viimeisen vuoden aikana sinne on muuttanut yksistään Espanjasta 20 000 ihmistä. Muista Euroopan maista muuttoliikettä on. Taiteilijoiden työtilojen vuokrat ovat nousseet parissa vuodessa jopa 300%.

  2. Yep, samaa piti sanoa. Oli.
    Oliko juttu arkistosta vai jotain muuta menneiden muisteloa. Veljeni asuu siellä, hyväpalkkaisena asianajajana ja harkitsee muuttoa. Toisin kuin Suomessa, Saksassa ei ole omistusasuntokulttuuria, vaan sikäläiset asuvat vuokralla. Niin iso- kuin pikkukenkäisetkin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *