Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Luolavuoren koulun oppilaat / Kotitalo -lehti,Vesa-Matti Väärä

Aurinkosähköä taloyhtiöön?

Kesä lähestyy ja aurinko lämmittää päivä päivältä voimakkaammin.  Voisiko auringon energiaa hyödyntää myös tavallisessa kerrostaloyhtiössä? Miten yhtiö voi hankkia aurinkosähköä osakkaidensa käyttöön?

Viime syksynä julkisuudessa oli runsaasti juttuja Turku Energian hankkeesta, jossa turkulaisille tarjottiin vuokralle nimikkoaurinkopaneelia. Yksittäiset turkulaiset saivat vuokrata korkeintaan viisi paneelia tuottamaan aurinkosähköä.

Taloyhtiön kohdalla realistinen vaihtoehto on omien keräimien asentaminen yhtiön katolle. Suomessa auringon säteilyä voidaan hyödyntää lämmön tai sähkön tuotannossa noin kahdeksan kuukauden ajan vuodessa. Rajallisen tehon vuoksi järjestelmien takaisinmaksuajat ovat toistaiseksi melko pitkiä, eikä niiden suosio ole lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun. Kiinnostusta asiaan kuitenkin löytyy ja varmasti ajan mittaan järjestelmät tulevat yleistymään.

Sitran Resurssiviisas asuminen –hankkeessa testattiin mm aurinkopaneeleja taloyhtiöissä. Aurinkosähkön tuotanto taloyhtiöissä näytti kannattavan silloin kun valtaosa tuotannosta käytettiin itse ja sillä korvattiin ostosähköä. Käytännössä paneelit tuli mitoittaa siten, että sähkön tuotanto ei ylitä yhtiön omaa kulutusta edes kesällä.

Aurinkopaneelit tarvitsevat riittävästi varjostamatonta tilaa talon etelä-, länsi- tai itäsuuntaiselta lappeelta tai seinustalta. Mikäli tilaa löytyy ja taloyhtiön sähkönkulutus on riittävän suuri, voidaan paneelien hankintaa harkita.

Periaatteessa aurinkosähköä voidaan tänä päivänä pitää tavanomaisena uudistuksena ainakin niin kauan kuin järjestelmän kustannukset ovat kohtuulliset. Tällöin päätös järjestelmän hankkimisesta voidaan tehdä yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksenä.

Aalto-yliopisto on laatinut Taloyhtiön aurinkosähkön hankintaohjeen. Sitä kannattaa vilkaista mikäli asia kiinnostaa.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *