Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Asutko fiksussa ja viihtyisässä talossa?

Green Building Council Finland hakee parhaillaan Suomen fiksuinta ja viihtyisintä asuintaloa. Etsinnässä on talo, jossa asukkaat viihtyvät erinomaisissa sisäolosuhteissa samalla kun talo käyttää tehokkaasti energiaa ja säästeliäästi vettä.

GBC Finland on kehittänyt elinkaarimittareita, joiden pohjalta arvioidaan myös kisaan mukaan lähteviä taloja. Elinkaarimittarit ovat kestävän kiinteistöjohtamisen mittareita, joilla arvioidaan mm rakennusten ympäristö- ja energiatehokkuutta, elinkaaritaloutta ja käyttäjien hyvinvointia. Tavoitteena on tarjota johtamisen ja kehittämisen työkaluja, joiden avulla rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeä ja ympäristövaikutuksia voidaan pienentää.

Fiksuinta ja viihtyisintä taloa arvioidaan kolmella mittarilla:

–          Asukkaiden tyytyväisyys sisäolosuhteisiin (mm lämpötila, akustiikka, vetoisuus, toimivat yhteisöt)
–          Asuintalon energiankulutus
–          Vedenkäyttö

Kuva: Kaisa Leiwo
Kuva: Kaisa Leiwo

Nämä ovat kaikki asioita ja ominaisuuksia, joihin talon niin johto ja omistajat kuin asukkaatkin voivat toimillaan vaikuttaa. Itse haluan tässä ottaa viihtyisyyden arviointiin mukaan vielä neljännen tekijän, joka on ensi sijassa asukkaiden itsensä varassa: Talon hyvä yhteishenki.

Hyvät sisäolosuhteet ja optimaalinen energian käyttö luovat ulkoiset puitteet hyvälle ja viihtyisälle asumiselle. Kun nämä asiat ovat kunnossa, siirtyy vastuu jossakin määrin asukkaille itselleen. Naapurien huomioiminen ja kunnioittaminen sekä taloyhtiön hyvä ilmapiiri ovat kuin piste i:n päällä, joka viimeistelee viihtyisyyden. Toki johto ja omistajat voivat edesauttaa hyvää yhteishenkeä, mutta se edellyttää asukkaiden pieniä tekoja ja oikeaa asennetta.

Jos tunnistat talossasi yllä mainittuja ominaisuuksia ja asioita, voit olla varsin tyytyväinen. Siinä tapauksessa kannattaa myös harkita osallistumista kilpailuun, kilpailuaikaa on kesäkuun loppuun saakka!

PS. Fiksun ja viihtyisän talon lisäksi haussa on parhaillaan myös Vuoden Paras Hallitus. Ilmianna siis hyvän talon lisäksi myös hyvä hallitus täällä!