Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Asuntokauppa hiipuu, mutta mökkien myynti porskuttaa

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto uutisoi viime viikolla, että korona on vaikuttanut voimallisesti asuntokauppaan. Vanhoja asuntoja myytiin vuoden 2020 huhtikuussa noin kolmannes vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Uusien kohteiden myynti tipahti puoleen aikaisemmasta.

Vielä maaliskuussa asuntokauppa kävi jopa kuumana ja vuodesta odotetiin tulevan vilkas. Korona iski kaupantekoon kuitenkin melkoisella voimalla ja hiljeneminen oli nopeaa.

Myynnin laskuun vaikuttaa varmasti sekä myyjien ja ostajien varovaisuus että heikentyneet tulevaisuuden odotukset. Lomautukset ja irtisanomiset tai niiden uhka eivät rohkaise asunnon hankintaan. Välittäjät ovat kiitettävästi innovoineet virtuaalisia huoneistoesittelyjä ja muita koronaturvallisia tapoja tehdä asuntokauppaa, mutta nekään eivät ole riittäneet volyymin säilyttämiseen. Toki ne varmasti jäävät osin asuntokaupan keinovalikoimaan jatkossakin.

Samaan aikaan kun asuntokauppa nilkuttaa, uutisoi OP, että kesämökkikaupassa kysyntä ylittää pitkästä aikaa tarjonnan. Mökkiostajat liikkuvat selvästi rohkeammin kuin asunnon ostajat. Mökkejä haetaan sekä etätyöpaikaksi että lomapaikaksi nyt kun moni tekee töitä kotoa käsin sekä viettää lomansa kotimaassa ja kotioloissa. OP arvioi, että mökkeily on alkanut uudella lailla kiinnostaa myös nuoria ostajia, joita ei aiemmin ole juurikaan mökkiostoksilla näkynyt. Rauhallinen laiturin nokka on noussut arvoasteikossa.

Tämä uutisten combo samalla viikolla on ihan mielenkiintoinen. Asuntoa ei uskalleta ostaa, koska korona, mutta mökki halutaan ostaa, koska korona. Sama peruste pysäyttää toiset kaupat, mutta buustaa toisia. Saa nähdä, jääkö muutos pysyväksi, vai onko meillä koronarokotteen jälkeen paljon mökkejä myynnissä edullisesti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *