Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Asunto-osakkeet sähköiseen rekisteriin

Omistatko asunto-osakkeen? Todennäköisesti kaapistasi tai pankista löytyy myös paperinen osakekirja, jolla omistus todennetaan ja johon siirtomerkintä tehdään. Vanhoissa osakkeissa siirtomerkintöjä voi olla jo lisäsivuille saakka.

Lähivuosina paperiset osakekirjat siirtyvät historiaan myös asunto-osakeyhtiöissä. Osakeyhtiöissä sama muutos tapahtui jo vuosia sitten – arvo-osuusjärjestelmä korvasi paperiset osakkeet Suomessa vuonna 1992. Myös kiinteistön omistukset ovat nykyisin sähköisessä järjestelmässä. Asunto-osakkeet ovat siis viimeinen paperilla operoitu omaisuuserä.

Asrek käyttöön vuonna 2019

Uusi Asrek-järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2019. Tästä eteenpäin uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan täysin sähköisesti. Vanhat yhtiöt siirtyvät sähköiseen rekisteriin siirtymäajan kuluessa.

Asrek-valmisteluprojekti päättyi maaliskuun lopussa. Sähköisen asunto-osakerekisterin toteutus on käynnistynyt maa- ja metsätalousministeriössä. Samanaikaisesti valmistellaan lakia sähköisestä asunto-osakerekisteristä sekä tarvittavia lakimuutoksia.

Taloyhtiöiden näkökulmasta muutos tarkoittaa, että osakeluettelon pitäminen siirtyy taloyhtiöltä Asrek -järjestelmään. Tämä tulee todennäköisesti lisäämään sähköistä asiointia taloyhtiöissä koska valmius keskusteluun Asrekin kanssa tarvitaan.  Ammatti-isännöinnin piirissä olevissa taloyhtiöissä isännöintiyritys huolehtii järjestelmien yhteensopivuudesta. Myös osakkeiden kaupankäynti ja panttaus siirtyy sähköiseksi eikä osakekirjaa enää siirrellä omistajien ja pankin välillä.

Asrekin toteutuksen edetessä moni nyt auki oleva käytännön asia tulee täsmentymään ja selkiytymään. Kannattaa seurata uutisointia ja tiedottamista sekä valmistautua muutoinkin sähköisen asioinnin kasvamiseen. Se tulee varmasti lisääntymään sekä asrekin ansiosta että siitä riippumatta.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *