Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Asunto-osakekauppa ja virhe

Asunnon ostaminen on monesti suurimpia taloudellisia päätöksiä joita ihminen elämässään tekee. Näin varsinkin nuorten ensiasunnon ostajien kohdalla. Mitä jos asunto ei vastaakaan odotuksia tai myyjän lupauksia?

Vanhan rakennuksen kyseessä ollessa ostajan tulee ymmärtää, että vanha asunto ei voi eikä sen tarvitse olla uuden veroinen. Normaali korjaustarve tai iänmukainen kuluminen ei siis välttämättä ole asuntokauppalain mukainen laatuvirhe asunnossa.

Myyjälle voi esittää vaatimuksia ensinnäkin silloin kun asunto tai sen kunto ei vastaa sovittua tai myyjän antamia tietoja. Mikäli asunto ei vastaa kauppakirjassa tai muutoin todistettavasti myynnin yhteydessä sovittua, voi myyjä joutua vastuuseen laatuvirheestä. Myyjän vastuu voi realisoitua myös jos myyjä on jättänyt kertomatta ostajalle olennaisia kauppaan vaikuttavia asioita tai jopa antanut ostajalle vääriä tietoja.

Myyjä voi joutua vastuuseen myös ns piilevästä virheestä eli asiasta jonka olemassa olosta hänkään ei ole tiennyt. Virheen on kuitenkin niin tässä kuin muissakin kohdissa oltava olennainen ja sellainen, joka olisi vaikuttanut kaupan toteutumiseen.

Miten toimia jos havaitset virheen?

Ostajan on ilmoitettavat virheestä myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän on havainnut tai hänen olisi pitänyt havaita virhe. Asunto-osakkeen kaupassa ilmoitus on tehtävä viimeistään kahden vuoden kuluttua huoneiston hallinnan siirtymisestä. Tämän jälkeen myyjän vastuuaika päättyy. Ilmoitus kannattaa aina tehdä kirjallisesti ja todisteellisesti.

Mikäli virhe on taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvassa rakennuksen osassa – esimerkiksi rakenteissa, eristeissä tai perusjärjestelmissä – tulee virheestä ilmoittaa myös taloyhtiön edustajalle. Ostaja tai myyjä ei voi alkaa omatoimisesti korjata taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevaa rakennuksen osaa.

Monesti kannattaa ottaa paikalle rakennusalan asiantuntija laatimaan virheistä kirjallisen raportin sekä lausunnon virheen korjaamistavoista ja kustannuksista. Tätä lausuntoa voidaan käyttää perusteena silloin jos ostajalta haetaan kauppahinnan alennusta virheen perusteella.

Ostaja ei voi kuitenkaan vedota virheeseen josta hän on tiennyt tai josta hänen olisi pitänyt tietää kauppaa solmittaessa. Tutustu siis kohteeseen ja sen asiakirjoihin huolellisesti. Älä tee päätöksiä tunnepohjalta vaan faktoihin ja laskelmiin perustuen ja asiat perusteellisesti selvittäen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *