Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Asumisturvallisuutta voi mitata

Asumisturvallisuus on säännöllisesti uutisotsikoissa – usein uutiset koskevat tulipaloja tai niiden alkuja. Tänäkin syksynä olemme saaneet lukea sekä palokuolemista että tulipalojen ehkäisyistä. Helsingissä on ollut vuoden sisällä kolme palokuolematapausta, joissa uhri on ollut vanhus tai liikuntarajoitteinen. Turussa 9-vuotias koululainen esti omakotitalon tulipalon neuvokkaalla toiminnallaan.

Oman kodin pitää olla turvallinen paikka asua

Oman kodin pitää olla turvallinen paikka kaiken ikäisille ja kaiken toimintakykyisille asukkaille kaikissa tilanteissa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on laatinut jo joitakin vuosia sitten tarkistuslistan, jonka avulla voidaan helposti mitata kodin turvallisuutta. Kysymysten avulla voidaan myös suunnitella, miten turvallisuutta helpoimmin parannetaan.

Listan keskeiset kysymykset ovat:

Pystyykö asukas hälyttämään apua tarvittaessa? Ovatko puhelin ja hätänumero aina saatavilla ja osaako asukas tehdä hälytyksen? Hälytyksen tekemistä voi ja kannattaa harjoitella niin, että osaa varmasti toimia lamaantumatta tositilanteessa.

Pystyykö asukas alkusammuttamaan? Ovatko sammutusvälineet saatavilla ja osaako asukas käyttää niitä?

Pääseekö asukas poistumaan asunnosta hätätilanteessa? Onko reitti ulos esteetön ja avaimeton? Riittääkö asukkaan toimintakyky kaikissa olosuhteissa? Mikäli asukas ei pysty poistumaan nopeasti niin onko asunnossa automaattinen sammutuslaitteisto?

Onko asunnossa riittävästi palovaroittimia? Huolehditaanko niiden toimivuudesta? Kuuleeko asukas varoittimen äänen kaikissa olosuhteissa ja tietää miten toimia jos palovaroitin hälyttää? Onko toimimista hätätilanteessa harjoiteltu?

Ovatko kodin sähkölaitteet turvallisia? Ovatko kaikki kodin sähkölaitteet tarpeellisia? Osaako asukas käyttää ja huoltaa niitä? Onko laitteisiin – esim lieteen – mahdollista asentaa turvasuojia tai automaatiota? Jätetäänkö laitteita valvomatta päälle?

Onko tapaturmat kuten liukastumiset, kompastumiset, putoamiset ja kaatumiset pyritty estämään? Onko asukkaalla käytössään tarpeelliset apuvälineet? Onko valaistus riittävä? Onko asukkaalla päivittäistä yhteydenpitoa tuttavaan tai läheiseen?

Yllä olevat kysymykset kannattaa käydä läpi ja varmistaa, että asumisturvallisuus on kunnossa. Listan asioiden lisäksi on hyvä ylläpitää toimintakykyä kuten fyysistä kuntoa ja tasapainoa. Ne ja säännölliset kontaktit muihin ihmisiin ovat osa kaiken ikäisten ihmisten turvallisuutta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *