Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Asumismenot kasvavat edelleen tuloja nopeammin

Pellervon Taloustutkimus PTT julkisti viime viikolla perinteisen Asumismenot 2017-selvityksensä.  Selvityksen tuloskin on varsin perinteinen – asumismenojen ennustetaan kasvavan kolmen vuoden aikana noin 2,5 prosenttia vuodessa.  Vuosi sitten vastaava ennuste oli 2,8 prosenttia.

Keskimäärin kasvua on omistusasunnossa kerrostalossa asuvilla 2,9 prosenttia, omakotitalossa asuvilla 2,1 prosenttia ja vuokra-asunnossa kerrostalossa asuvilla 2,5 prosenttia. Omakotiasumisen muita maltillisempi kallistuminen johtuu pääasiassa matalasta korkotasosta ja hintojen vähäisestä kasvusta.

Asumismenot kasvavat käytettävissä olevia tuloja nopeammin

Asumismenot kasvavat edelleen selvästi nopeammin kuin käytettävissä olevat tulot. Keskimäärin suomalaisen tuloista lähes kolmannes menee asumiseen – Helsingissä yksiössä asuvalla keskituloisella jopa lähes 40 %.

Asumiskustannusten alueellinen eriytyminen jatkuu. Selvästi kalleinta asuminen on pääkaupunkiseudulla. Selvityksen mukaan Turku on omakotiasujalle kuudenneksi kallein kaupunki ja kerrostaloasujalle 10. kallein kaupunki (omistusasunto, 60 m2).

Kerrostaloissa hoitovastike ja lainan lyhennykset muodostavat odotetusti suurimat menoerät. Yksittäisistä vastikkeissa sisällä olevista kustannuksista erityisesti korjauskustannukset kasvattavat menoja.  Omakotiasujien kukkaroa keventävät eniten lainan lyhennys sekä lämmitys ja kiinteistövero, jotka kerrostaloasukkaat maksavat hoitovastikkeissaan.

Huoli kiinteistöveron kasvusta

Niin Kiinteistöliitto kuin Omakotiliitto ilmaisivat huolensa kiinteistöveron kasvusta ja verotuksen painopisteen siirtymisestä kiinteistöverotukseen. Kipurajan epäillään olevan lähellä ja asukkaiden pelätään jopa joutuvan luopumaan kodeistaan kiinteistöverorasituksen kasvun myötä.

Omakotiliitto perää kotitalouksille asumisstrategiaa ja vaatii, että kotitalouksien pitää pystyä ennakoimaan verotuksen vaikutus asumiseen ja sitä kautta omaan talouteen. Liiton mukaan julkista taloutta ei voida paikata kasvattamalla asumismenoja. Tämä johtaa vain kasvavaan asumistukien tarpeeseen.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *