Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Asumisen kustannukset nousseet jälleen – yllättyykö kukaan?

Kuinkahan monta kertaa olen jo ehtinyt kirjoittaa tai blogata Kiinteistöliiton Indeksitalo -selvityksestä? Viesti on vuodesta toiseen ollut kyllästyttävän sama: asumisen kuntakohtaiset kustannukset ovat nousseet ja näyttävät tästä edelleen nousevan – tyypillisesti yleistä inflaatiotahtia nopeammin. Voisin tänä syksynä todennäköisesti kaivaa minkä tahansa aiemman blogini ja julkaista sen uudestaan hyvin pienillä muokkauksilla.

Joka tapauksessa kustannukset jatkavat nousuaan – syksystä 2018 nousua on ollut keskimäärin 2,6 %. Tässä vertailussa olevat kustannukset ovat ensi sijassa kuntien käsissä – joko kuntien suoraan määrittämiä tai kuntien omistamien yhtiöiden laskuttamia. Vertailtavat kustannukset ovat kaukolämpö, vesi ja jätevesi, kiinteistösähkö, jätehuolto sekä tontin ja rakennuksen kiinteistövero. Vertailusta puuttuu mm ylläpidon ja korjaamisen sekä isännöinnin kustannukset.

Lämmön ja sähkön hinnoissa kovaa nousua

Valtakunnan tasolla eniten ovat nousseet kiinteistösähkön hinnat. Seuraavaksi kovimmat nousijat olivat rakennuksen kiinteistövero ja kaukolämpökustannukset.

Varsinaissuomalainen Salo vei tällä kertaa koko maan kovimman nousijan tittelin – Salossa kiinteistökustannukset nousivat vuodessa jopa 9 prosentilla. Kovaa nousua selittävät pääasiassa lämmön ja sähkön tuntuvat hinnan korotukset – 16,6 % kaukolämmössä ja 12,1 % kiinteistösähkössä. Kun tiedämme, että lähes kolmannes taloyhtiön kustannuksista aiheutuu tyypillisesti lämmityksestä, voimme olettaa Salossa olevan nousevien vastikkeiden vuosi.

Turussa nousua on ollut yhteensä 3,3 %. Eniten ovat nousseet kaukolämmön kustannukset – 6,4 % vuodessa. Myös kiinteistösähkön nousu on ollut reipasta – 3,9 % vuodessa.

Miltäköhän tuntuisi jonakin syksynä todeta, että asumisen kustannukset ovat nousseet hyvin maltillisesti tai mieluummin vielä pysyneet ennallaan? Mahtaakohan sellainen syksy vielä joskus koittaa?

Kiinteistöliiton indeksitalovertailussa verrataan kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia 59 suomalaisessa kunnassa ja kaupungissa. Tänä vuonna kuntakohtaisia tietoja voi selata Kiinteistöliiton verkkosivuilla. Sieltä voit käydä katsomassa oman kuntasi kustannuskehityksen aina vuodesta 2009 alkaen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *