Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Asumisen aikuispakkaus

Luin uutisen Marttojen aikuispakkauksesta, joka on käytännössä lista tavaroista joita ensimmäiseen kotiin muuttava nuori tarvitsee. Martat järjestävät nuorille myös Pidä kiinni rahoistasi –kursseja, joilla saadaan vinkkejä rahojen käyttöön ja oman talouden hoitamiseen.

Mielettömän hienoja ideoita molemmat – toivottavasti ne saavuttavat kohderyhmänsä eli oman huushollin perustamista harkitsevat nuoret.

Aikuispakkaus sisältää mm keittiön tavaroita, kodin tekstiilejä, ruoka- ja siivouskaapin tarvikkeita, työkaluja ja ensiapuvälineitä. Listat ovat yllättävän pitkiä – esimerkiksi perusastioita on jo yhteensä kymmeniä. Voi olla, ettei joka nuori tarvitse ensi alkuun vispilää, siivilää tai tarjoiluhaarukkaa, mutta jo perusperustarvikkeista tulee iso määrä tavaraa.

Pidä kiinni rahoistasi –kurssilla keskustellaan mm elämisen perusmenoista, vuokralaisen asemasta, talouden hallinnasta ja kodin hankinnoista.

Toivoisin näiden teemojen täydennykseksi nuorille myös Pidä huolta asunnostasi –kurssia, jolla opeteltaisiin asumisen perusasioita kuten eri asumismuotoja, asunnon hankintaan ja muuttamiseen liittyviä asioita sekä yhteisössä asumisen perusjuttuja. Periaatteessa kurssin voisi jopa nimetä Pidä kiinni asunnostasi – yhteisiä pelisääntöjä noudattamalla ja naapurit huomioon ottamalla ei ole riskiä joutua pois asunnosta ainakaan häiriöiden takia.

Tänäkin syksynä iso joukko nuoria muuttaa ensimmäiseen oman asuntoonsa – vuokralle, asumisoikeusasuntoon, omistusasuntoon tai muuhun asumismuotoon. Jonkinlainen asumisen kurssi helpottaisi monen ensi askelia omassa asunnossa. En tosin tiedä, miten nuoret saataisiin rippi- ja autokoulun lisäksi innostumaan vielä asumiskoulustakin – vai olisiko opetuksen paras paikka kuitenkin se peruskoulu.

Informaatiota ja materiaalia on saatavilla, mutta niiden hankkiminen edellyttää aika lailla omaa aktiivisuutta. Jos nyt joku innostuu asiaa opiskelemaan, niin kannattaa Marttojen sivuston lisäksi tsekata ainakin seuraavat sivustot:

Nuorisoasuntoliiton sivusto

Mun avain -asumisen opetusmateriaalia

Onnea uuteen kotiin kaikille tänä syksynä kotoa muuttaville nuorille! Onnen lisäksi on hyvä olla rippunen asumisen tietoja ja taitoja, niin uusi itsenäinen elämä lähtee hyvin alkuun.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *