Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Asuminen Skotlannin teollisuuskaupungissa Glasgowssa

Glasgow on Skotlannin suurin ja Ison-Britannian kolmanneksi suurin kaupunki, jossa asuu noin 600.000 ihmistä. Glasqow on perinteikäs teollisuuskaupunki ja yksi Britannian merkittäviä taloudellisia keskuksia. Teollisuuden tuoma hyvinvointi ja vauraus näkyvät edelleen Glasgowssa.

Glasgowlla ja Turulla on useita yhdistäviä tekijöitä: Glasgow sijaitsee Clydejoen molemmin puolin samalla tavoin kuin Turku Aurajoen. Glasgown teollisuudessa merkittävä osuus on lifescience- ja telakkateollisuudella, joka tosin on kokenut nousuja ja laskuja. Glasgowssa on paljon opiskelijoita, mikä näkyy asuntomarkkinoilla ja kaupunkikuvassa.

Opiskelijoiden suuri määrä näkyy mm vuokra-asumisen suurena määränä. Kuten kaikissa suurkaupungeissa, myös Glasgowssa vuokrataso on suhteellisen korkea. Britanniassa on muutettu vuokratulojen verotusta viime vuosina, ja uusimpana tulevana muutoksena vuodesta 2020 alkaen vuokranantaja ei saa enää vähentää lainakorkoja vuokratuotoista. On ennustettu, että tämä saattaa näkyä vuokra-asuntomarkkinoilla vuokran edelleen nousuina.

Skotlannissa asukas maksaa vuokran lisäksi lämmityksen ja veron, joka sisältää myös vesi- ja jätemaksun. Lämmitys maksetaan joissakin kohteissa jälkikäteen laskulla, mutta joissakin myös etukäteen. Lämmityksen tasoa voi arvioida asuntojen energiatehokkuustodistuksen avulla – mitä huonompi arvio, sitä kalliimmaksi lämmittäminen tulee Skotlannin viileässä ja kosteassa talvessa.

Skotlannissa asuminen voi yllättää – veden paine ja lämpötila eivät välttämättä ole samaa luokkaa kuin Suomessa. Ikkunoiden ja ovien tiiveys ei välttämättä ole hyvä ja ikkunat ovat tyypillisesti yksilasisia – ei ihme, että kuumavesipulloja ja lämpöpatjoja on kaupan runsaasti. Homeisiin ei suhtauduta samalla pieteetillä kuin Suomessa eli homeherkän kannattaa olla tarkkana asuntoa valitessaan.

Glasgown tunnukseen ”People make Glasgow” törmää joka paikassa – rakennuksissa, pinsseinä, kadulla, lipputangoissa… Kun tunnuksen väritys on vielä kirkkaan pinkki, ei sitä voi olla huomaamatta. Samalla tavalla Kiss my Turku voisi näkyä Turun kaupunkikuvassa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *