Käväisimme pikaisella reissulla Pohjois-Italiassa, joka näytti viikonlopun aikana parhaat puolensa. Sää oli mitä parhain ja lämpö helli meitä. Idylliset pihat ja parvekkeet kukkivat ja kukoistivat. Viiniköynnöksiä tuntui kasvavan joka talon pihassa ja tienvieruksilla. Kaikki oli aurinkoista, vehreää ja vihreää.
Silmiini osui samaan aikaan Italiaan muuttaneen suomalaisen kirjoitus, joka lupasi puolessa vuodessa mielenrauhan ja rentouden jos ostan remontoitavan taloryppään italialaisesta pikkukylästä. Ilmeisesti mielenrauha perustuisi mm siihen, että esimerkiksi internet ei toimi, jolloin voi keskittyä rentouttaviin asioihin kuten kirjoihin. Lisäksi usein toistuva ja jatkuva odottaminen tulee kasvattamaan kärsivällisyyttä, mikä olisi ihan positiivista – en usko, että kukaan kuvaisi minua ensimmäiseksi sanalla kärsivällinen. Tämähän pistää ihan harkitsemaan, millaista mahtaisikaan olla asua pysyvästi Italiassa.
Omaan taloon vai vuokralle?
Kiinteistön ostaminen Italiasta on byrokraattinen, mutta pitkälti lakisääteinen prosessi. Usein ensin tehdään ns Compromesso eli alustava sopimus, jonka yhteydessä maksetaan osa myyntihinnasta. Lopullinen omistuskirja Rogito allekirjoitetaan notaarin kanssa. Käytännössä kannattaa turvautua italialaiseen kiinteistönvälittäjään joka voi olla korvaamaton apu prosessissa.
Toinen vaihtoehto on vuokrata asunto. On hyvä muistaa, että kalustamaton asunto voi tarkoittaa sitä, ettei keittiössäkään ole ainoatakaan kaappia tai jääkaappia. Usein vuokralaisen on myös maksettava tai jopa hankittava itse lämmitys, vesi sähkö ja kaasu asuntoon. Kuulemma sähköjen saaminen voi viedä pari kuukautta, mutta laskut onneksi tulevat ajallaan.
Omaan taloon saisin muutaman viiniköynnöksen pihaan – tosin en todennäköisesti osaisi tehdä niistä hyvää Franciacortaa tai Proseccoa. Ja jos en Suomessa ole osoittautunut viherpeukaloksi niin mahtaisiko asia muuttua maata vaihtamalla? Ehkä sittenkin vuokralle kerrostaloon ja parvekeviljelijäksi?
Oli sitten kyse vuokra- tai omistusasunnosta, on se todennäköisesti talvisin kylmä ja kostea suomalaisiin asuntoihin tottuneelle. Eli vaikka kesällä helle hellisi, on talvella villasukat ja muut lämpimät varusteet tarpeen sisätiloissakin.
Italiassa toimii Suomi-Italia -seuroja ja joitakin suomenkielisiä koulujakin löytyy suurimmista kaupungeista. Koti-ikävään voisi siis hakea helpotusta varsinkin jos internet ei toimi ja yhteydenpito Suomeen on sen takia hankalaa.
