Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Jos haluat taloyhtiösi pihaa kohennettavan, nyt on aika esittää asiaa yhtiökokoukselle.

Asiaa yhtiökokoukseen? – Toimi heti!

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaalla on oikeus saada yhtiökokouksen päätettäväksi kuuluva asia yhtiökokouksessa käsiteltäväksi, jos hän vaatii sitä hallitukselta kirjallisesti niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Käsiteltävän asian tulee ensinnäkin kuulua yhtiökokouksessa päätettäviin asioihin ja asunto-osakeyhtiön toimialaan. Kertaalleen jo päätettyä asiaa ei tarvitse ottaa uudestaan käsiteltäväksi.

Vaatimus asian käsittelystä tulee tehdä kirjallisesti hallitukselle. Hallitus tai isännöitsijä ei kysele eikä heidän kuulu kysellä yhtiökokousasioita ennen yhtiökokousta, vaan osakkaan on oltava itse aktiivinen.

Vaatimus tulee toimittaa hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia ehtii yhtiökokouskutsuun mukaan. Mikäli asiaa ei ehditä sisällyttää seuraavana tulossa olevan yhtiökokouksen kutsuun, tulee asia sisällyttää sitä seuraavan yhtiökokouksen kutsuun, oli se sitten varsinainen tai ylimääräinen yhtiökokous.

Yhtiökokous on lain mukaan pidettävä kuuden kuukauden kuluessa yhtiön tilikauden päättymisestä. Mikäli taloyhtiön tilikausi on kalenterivuosi, tulee yhtiökokous siis pitää kesäkuun loppuun mennessä.

Kokouskutsu tulee toimittaa aikaisintaan kahta kuukautta ja viimeistään kahta viikkoa ennen yhtiökokousta.

Koska osakas ei välttämättä tarkkaan tiedä yhtiökokouksen aikaa eikä kutsun lähettämisaikaa, kannattaa esitykset kokousasioista käytännössä tehdä heti vuoden alussa, että asia ehtisi mukaan kokouskutsuun.

Vaikka Sinulla ei olisikaan varsinaisia asioita yhtiökokouksen esityslistalle niin osallistu silti kokoukseen kun saat kutsun.  Kokous on osakkaalle paras paikka sekä vaikuttaa että saada tietoa yhtiön asioista. Käytä parituntinen omaisuutesi hoitoon ja mene yhtiökokoukseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *