Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Annatteko lastenne leikkiä vuokratalojen lasten kanssa?

Harvinaisen provosoiva otsikko kerrostalokyttääjälle. Kävin kuuntelemassa Kalevauva-yhtyettä, joka kerää lauluihinsa sanat vauva.fi -sivuston teksteistä. Yhtye esitti konsertissa uuden laulunsa, jossa kysytään ”Annatteko lastenne leikkiä vuokratalojen lasten kanssa?”.  Sanat naurattivat, mutta herättivät samalla ajatuksia ja jättivät mietittävää.

Viime aikoina on esimerkiksi käyty vilkasta keskustelua TVT:n suunnitelmista rakennuttaa kaksi vuokrakerrostaloa Kaarinan keskustaan. Keskustelu on välillä vellonut vilkkaana ja vetänyt hyvinkin vertoja Kalevauvan esiin nostamille vauva.fi -sivuston keskusteluille.

Asuinalueiden eriytyminen voimistunut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutki pari vuotta sitten asuinalueiden segrergaatiota eli eriytymistä ja havaitsi, että erityisesti Turun seudulla asuinalueiden eriytyminen on voimistunut 2000-luvulla. Turun seudulla vuokra-asuntoja on rakennettu vähemmän kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi niitä ei ole viime vuosina tehty uusille alueille samalla lailla kuin vaikka Helsingissä on tietoisesti tehty.

Asuinalueiden eriytymistä voidaan ehkäistä mm sillä, että vuokrataloja rakennetaan aktiivisesti eri puolille kaupunkia ja tavoitellaan nimenomaan sosiaalista sekoittamista. Paljolti on kyse siis kaupunkisuunnittelusta ja asuntopolitiikasta, mutta toki myös esimerkiksi tuloerojen kehitys ja työllisyyden kehitys vaikuttavat asiaan.

Omistusasuminen vähenee

Samalla kun asuinalueiden eriytyminen on voimistunut, on omistusasuminen vähentynyt kaikilla kaupunkiseuduilla erityisesti pieni- ja keskituloisten joukossa. Yhä useampi asukas asuu vuokra-asunnossa ja yhä useampi lapsi on siis vuokratalon tai ainakin vuokra-asunnon lapsi.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan jo kolmasosa asuntokunnista Suomessa asuu vuokralla. Erityisesti ns vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen määrä on kasvanut ja vuokra-asuminen ohittanee omistusasumisen ainakin kaikilla suurimmilla kaupunkiseuduilla.

Vuokra-asumisen yleistymistä selittävät tutkimusten mukaan mm muuttoliike ja työsuhteiden lyhentyminen sekä myös asenteet. Nuo asenteet eivät välity vielä ainakaan siihen vauva-fi -sivuston keskusteluun, josta Kalevauva on napannut sanoituksensa.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.