Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Suurten korjaushankkeiden yhteydessä turvaudutaan usein hallitusammattilaiseen. Kuva: Kaisa Leiwo.

Ammattiapua hallitukseen?

Taloyhtiöiden asioiden mutkistuessa ja asukkaiden vapaa-ajan vähentyessä turvaudutaan yhä useamman talon hallinnossa ns hallitusammattilaisen apuun. Mikä on hallitusammattilainen taloyhtiössä?

Hallitusammattilainen on henkilö, jonka voi palkata taloyhtiön hallituksen jäseneksi tai puheenjohtajaksi silloin, kun hallitusta ei jostain syystä voida tai haluta koota henkilöistä, joilla on yhteys taloyhtiöön omistamisen tai asumisen kautta. Tavallisimminhan hallitus koostuu talon osakkaista tai näiden lähipiiristä.

Joskus tulee eteen tilanteita jolloin talossa turvaudutaan hallituksen kokoamisessa ammattijäsenen apuun joko tilapäisesti tai pysyvästi.

Jos yhtiöstä ei löydy riittävästi halukkaita tai ehtiviä jäseniä hallitukseen, on ammattijäsen tai –jäsenet usein ainoa vaihtoehto. Hallitustyöhön ei voida pakottaa tai painostaa, eikä se ole edes järkevää, koska hallituksessa on hyvä olla asiasta kiinnostuneita ja motivoituneita jäseniä.

Jos yhtiössä on alkamassa suuri remontti, halutaan sen ajaksi hallitukseen ko hankkeen ja prosessin tunteva asiantuntija jäseneksi. Tällöin kyseeseen voi tulla esimerkiksi hallitusammattilainen, joka on vähintään yhdessä taloyhtiössä käynyt jo läpi vastaavan prosessin tai jolla on muuta kautta osaamista korjaushankkeeseen liittyen. Usein korjaushanke vaatii hallituksen jäseniltä ja varsinkin puheenjohtajalta runsaasti aikaa, ja hallitusammattilaiselta voidaan myös ostaa vaadittavaa suurta ajankäyttöä.

Kovin riitaisissa yhtiöissä voidaan valita hallitusammattilainen ns neutraaliksi hallituksen jäseneksi, joka rauhoittaa toimintaa ja yhtiötä. Tällöin hänelle tulee toki antaa työrauha eikä häntä pidä pyrkiä osallistamaan riitoihin.

Hallitusammattilaisen palkkio voi olla kokouspalkkioperusteinen, kuukausipalkkioperusteinen tai tuntiveloitusperusteinen. Palkkioista ei ole taulukoita tai suosituksia, vaan kukin ammattilainen sopii omat palkkionsa itse.

Hallitusammattilaiset etsitään ja löydetään usein puskaradion avulla. Heitä voi kysellä mm naapuritaloyhtiöistä, isännöitsijän kontaktien avulla, Puheenjohtajien klubista tai hallitusammattilaisten organisaatiosta AKHAsta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *