Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Aktivoi osakkaita – tiedota ja kysele!

Yhtiökokousaika on – jälleen kerran – ovella. Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa päätetään yhteensä noin 2 miljoonan suomalaisen asioista. Suurimmalla osalla suomalaisia ainoa merkittävä omistus on asunto-osakkeet. Yhtiökokouksilla on siis varsin tärkeä rooli – niissä päätetään ison osan suomalaisia isoimmasta omaisuuserästä.

Tästä huolimatta useassa taloyhtiössä mietitään, miten osakkaat saataisiin osallistumaan niin yhtiökokouksiin kuin aktivoitumaan muutenkin taloyhtiön asioissa. Mikäli suunnitteilla ei ole suurempia korjauksia tai muita poikkeuksellisia asioita, jättävät monet osakkaat yhtiökokouksen kokonaan väliin.  Oman ja yhteisen omaisuuden hoito kiinnostaa varsin vähän.

Osakkaiden aktivoimiseen ja osallistamiseen ei ole varmasti mitään poppaskonsteja – mitä asialle sitten voisi tehdä?

Yksi keino on taloyhtiön asioista tiedottaminen riittävän usein ja eri kanavia käyttäen. Yksi osakas on diginatiivi, toinen haluaa tiedotteen postilaatikkoon ja kolmas mieluiten kännykkään. Pelkkä yhtiökokouskutsu kerran vuodessa ei ole riittävää tiedottamista. Nykyaikana taloyhtiön asioista tulee kertoa useammin ja useissa eri kanavissa. Taloyhtiöiden kotisivut yleistyvät tiedon jakamisen ja tallentamisen välineenä. Nopeaan uutistyyliseen tiedottamiseen on lisäksi hyvä olla toiset kanavat kuten sähköposti, tekstiviesti tai paperitiedote.

Osakkaita voidaan aktivoida myös kysymällä heiltä taloyhtiön asioista. Hallituksen ja isännöitsijän on hyvä tietää, millaista johtamista ja kehittämistä osakkaat odottavat. Mitä ovat heidän toiveensa asumisen suhteen? Kysely voidaan tehdä esimerkiksi yhtiökokouksen alla ja käydä tuloksia läpi kokouksen yhteydessä. Paitsi että yhtiön johto saa kyselystä suuntaviivoja toiminnalleen, voidaan samalla aktivoida osakkaita osallistumaan yhtiökokoukseen.

Nyt on vielä hyvää aikaa miettiä miten saada osakkaita aktivoitua ja osallistumaan yhtiökokoukseen. Jos kokouksissa päätetään 2 miljoonan ihmisen asioista, olisi nuo ihmiset hyvä saada mukaan päättämään. Miettikää tiedottamista ja harkitkaa asukaskyselyä. Tässä asiassa hyvä ei tule hiljaa vaan aktiivisesti viestien.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *