Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mitä on yhdenvertainen asuminen?

Asunto-osakeyhtiölain yksi vahvimpia periaatteita on yhdenvertaisuus. Lain mukainen yhdenvertaisuus tarkoittaa, että yksittäinen osakas ei voi saada etua muiden osakkaiden kustannuksella. Kaikkien päätösten ja toimien on kohdeltava osakkaita yhdenvertaisesti.

Asumisen yhdenvertaisuus laajemmassa kontekstissa on kaikkien yhdenvertaista oikeutta perustasoiseen asumiseen. Yhdenvertaisuus on siis melko laaja käsite ja tarkoittaa varmasti eri ihmisille myös eri asioita.

Osakkaiden välinen yhdenvertaisuus

Yhdenvertaisuuden tulkinta herättää usein kysymyksiä. Tavallisimpia ovat tilanteet, joissa kaikki osakkaat eivät käytä esimerkiksi yhtiön saunatiloja tai katso televisiota, ja yhtiö suunnittelee sauna- tai antenniremonttia.

Näissä tilanteissa yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikilla osakkailla tulee olla sama mahdollisuus hyötyä hankkeesta. Yhdenvertaisuus ei jää toteutumatta silloin jos osa osakkaista ei käytä saunaa tai katso televisiota kunhan heillä on siihen mahdollisuus.

Toinen yhdenvertaisuuden tulkintahaaste liittyy usein autopaikkoihin. Miten ne jaetaan jos kaikille ei riitä? Ensimmäisellä kierroksella paikat voidaan arpoa ja tämän jälkeen muodostaa jonotuslista.

Yhdenvertainen oikeus asuntoon

Asumisen yhdenvertaisuus voidaan tulkita jokaisen tasavertaisena oikeutena perustasoiseen ja turvalliseen asuntoon. Tällöin yhdenvertaisuus asumisessa voi tarkoittaa myös esteettömyyttä eli saavutettavuutta. Asumisympäristö on sellainen, että kaikki voivat liikkua ja asua siellä mahdollisista rajoitteista huolimatta. Asumisympäristö tarjoaa myös turvalliset asumisolot. Yhteiskunnan näkökulmasta tämä tarkoittaa mm asuinalueiden kehityksen tasaisuutta ja segregaation vähentämistä.

Yhdenvertaisuuslakia voidaan soveltaa asumiseen esimerkiksi silloin kun asuntoa vuokrataan. Yhdenvertaisuus tarkoittaa tällöin sitä, että vuokrausta ei voi lähtökohtaisesti kieltää esimerkiksi millekään väestöryhmälle.

Ilmianna teko paremman yhdenvertaisen asumisen puolesta

Mikkelin asuntomessujen viimeisellä viikolla teemana on yhdenvertaisuus – monitulkintainen ja haasteellinen asia asumisessa. Tähän liittyen Asuntomessut palkitsevat tekoja paremman asumisen puolesta. Tänä vuonna etsitään nimenomaan yhdenvertaista asumista edistävää tekoa. Tekoja voi ilmoittaa syyskuun loppuun saakka, ja voittaja valitaan yleisöäänestyksen perusteella.

3 kommenttia

  1. Miten yhdenvertaisuus toteutuu kerrostalon parvekeremonteissa jossa ensimmäisen kerroksen asunnoissa ei ole parveketta, mutta parvekeremonttiin joutuu osallistumaan samalla summalla kuin seuraavien kerrosten asunnot ?

    1. Esittämäsi näkökulma on yksi hankalimpia yhdenvertaisuusperiaatteen tulkintakohtia ja herättää usein kysymyksiä. Asunto-osakeyhtiölain lähtökohtana on, että osakas osallistuu kaikkiin yhtiön näkökulmasta tarpeellisiin hankkeisiin, vaikkei hän niistä suoranaisesti hyödy. Jokaisen osakkaan vastiketta voidaan siis käyttää parvekkeiden, saunatilojen, antennijärjestelmien yms remonttien rahoitukseen. Yhtiöjärjestyksestä löytyvät vastikeperusteet ja niihin kannattaa perehtyä ennen osakkeiden hankintaa.

  2. Miten yhdenvertaisuus toteutuu kun taloyhtiöön tulee vuokralaiset jotka elää kuin alkuasukkaat, sotkee pihaa, rappukäytävät, metelöi, rikkoo ikknoita, yhteisiä tiloja joiden koirat haukkuu muita häiriten. Isännötisijä nostaa kädet pystyyn.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *