Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Klapeista maalämpöön – ihana välttämätön lämmitys

Päätimme kesän alussa siistiä mökkivajan ympäristöä – pilkkoa, halkoa & pinota kaikki epämääräiset vuosien mittaan kasaantuneet puuläjät yhteen paikkaan siistiin aidattuun pinoon. Huh, onneksi emme aloittaessamme tajunneet, millaisesta urakasta oli kyse.

Apuvälineinä olivat kirves, klapikone, sirkkeli, moottorisaha ja kaksi tuntipalkkaista teiniä. Silti urakka kesti ja kesti ja lihakset olivat kovilla. Teinejä kannustettiin kuvittelemaan olevansa kuntosalilla jossa joku vielä maksaa treenistä palkkaa.

Projekti pisti miettimään, millaisia määriä halkoja onkaan pilkottu miesvoimin silloin, kun Turun keskustan kerrostalot lämpesivät puilla. Halkoja todennäköisesti kului melkoinen määrä verrattuna meidän perheen varaavan takan ja saunan lämmitykseen.

Puu- ja öljylämmityksen valtakausi oli talonmiesten kulta-aikaa. Viime viikon blogissa muistelin talonmiestä ja pannuhuonetta jonne lapset joskus pääsivät ihmettelemään. Unieni kerrostalo lämpesi öljyllä, mutta yhtä kaikki talkkarilla oli silloinkin paljon tekemistä pannuhuoneessa. Kaukolämmön yleistyessä talonmiehistä alkoi tulla katoavaa kansanperinnettä. Huolto- ja pihatyöt on helppo ostaa huoltoyhtiöltä kun lämmitykseen liittyvät työt kiinteistöllä jäivät käytännössä pois.

Tällä hetkellä Turunkin seudulla moni taloyhtiö miettii siirtymistä maalämpöön. Joillakin vanhemmilla kerrostaloilla se voi olla jo neljäs lämmitysjärjestelmä – haloista öljyn kautta kaukolämpöön, jota nyt harkitaan vaihdettavaksi maalämpöön.

Lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttaa monesti ensi sijassa lämmön hinta. Poliittisilla päätöksillä hintoja pyritään ohjaamaan siten, että yhä useampi lämmittäjä valitsisi mahdollisimman ekologisen ja vähäpäästöisen vaihtoehdon. Lämmitykseen vaikuttavia päätöksiä tehdään niin Euroopan Unionissa kuin valtakunnan tasolla ja kunnissa. Turussa on viime kuukausina keskusteltu paljon mm Runosmäen lämpölaitoksen kohtalosta ja erityisesti siihen liittyvästä päätöksenteosta.

Keväällä näin aprillipilan, jossa EU kieltää vuoden vaihteessa puulämmitteiset saunan kiukaat niiden päästöjen vuoksi. Voiko tämän vuoden pila olla jonakin vuonna todellisuutta? Täytynee saunoa tosi paljon tulevina vuosina, ettei iso työ mene hukkaan – klapeja kun meidän huushollissa nyt riittää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *