Kala-apajilla

Westön kanssa kalassa

Voi sitä sähköpostien määrää, mitä lähettelimme kirjailija Kjell Westön kanssa toisillemme, kun meille selvisi, että olemme molemmat kalastaneet samoja Korppoon vesiä, hän nuorempana minä vanhoilla vuosillani. Tosin kirjailija on minua kolme kuukautta vanhempi.

Mielenkiintoista oli se, että Westön aktiivikalastuskausi Korppoossa jatkui melkein siihen asti, kun minä aloin siellä kalastaa. Niinpä pystyimme hyvin vertailemaan sitä, mistä paikoista kalaa on tullut ennen ja mistä niitä tulee nyt.
Tottakai tästä piti saada aikaan myös lehtijuttu, joka on luettavissa Turun Sanomien printtilehdestä ylihuomenna eli 27.4.

Kalastin Westön kanssa pari päivää, minkä aikana selvisi ainakin se, että kirjailijan kanssa oli sangen leppoisaa fisustaa ja olimme ainakin minun mielestäni aika samalla aaltopituudella.
Taitaapa käydä niin, että yhteinen kalaretkemme ei jäänyt lajissaan viimeiseksi, sillä toki Westö kalastaa vielä nykyäänkin Korppoossa satunnaisesti, koska hänellä on Galtbyssä mökki entisen vaimonsa kanssa. Menestyskirjailijan kiireet ovat olleet viime vuosina kuitenkin sitä luokkaa, että kalastukselle ei enää riitä kovinkaan paljon aikaan.

Aika jännittävää on sekin, että meistä kumpainenkaan ei kaipaa kalaan kaukovesille. Westölle on vakuutettu, että kalamiehen pitää nähdä ja kokea Teno. Hän sanoo kuitenkin, että vähempi riittää ainakin nykyään: riittää, että pääsee muutamaksi päiväksi kalastamaan rauhallisella tempolla merelle.

Nojoo,  rauhallista tempoa en ole itse oppinut, jotkut jopa kehtaavat väittää, että heittelen plaanista. Se ei pidä paikkansa, sillä yleensä lasken vauhdin kymmeneen solmuun. Tenolle en minäkään uskalla antaa pikkusormeani, kun Teno epäilemättä veisi koko ukkelin.
Kalastajalle ei ole pahitteeksi kyky itsesironiaan. Westö pitää itseään ”Suomen etelärannikon ehkä surkeimpana kalastajana”, mikä ei  pitänyt alkuunkaan paikkansa.  Hän muisteli myös Korppoon kalastusuransa alkuaikoja irvaillen: Sisävesien kasvatin vesillelähtötouhut veneellä saivat aluksi Korppoon väen porukalla nauramaan.
Panin kirjailijan tiukan paikan eteen kysymällä, mikä hänelle on harrastuksistaan tärkein: musiikki, jalkapallo vai kalastus. Musiikki vie kuulemma voiton. Hän soittaa kahdessa bändissä kitaraa. Toinen on Mauri Kunnaksen perustama Nyrok Dolls, johon kuuluu Westön lisäksi muitakin julkkiksia, kuten Pasi Heikura, Arto Nyberg, Juba Tuomola, Aku Syrjä ja Silja Sillanpää. Toinen aktiivisemmin esiintyvä bändi Kjellillä on veljensä kanssa.
Musiikki vie kuulemma voiton kalastuksesta mm. siksi, että sitä voi harrastaa ystävien kanssa lämpimissä sisätiloissa. Tosin Westö vakuutti kalaretkellämme, ettei vesisadekaan häntä haitannut, kun kalaan on kerran päässyt.
Kalastus on jäänyt Westön harrastuksissa kakkoseksi myös siksi, että miehellä ei ole enää omaa venettä. Korppoossa hän on joutunut kalastamaan viime vuodet lainaveneellä, mutta lupasin, että jatkossa sellaista ei tarvita.
Westö on pelannut jalkapalloa Zoomissa.  Hänen mielestään futiksen pelaaminen on viisikymppiseltä mieheltä typeryyden rajamailla olevaa toimintaa. Siinä iässä kääntyminen käy äijältä yhtä ketterästi kuin valtamerilaivalta. Jalkapallossa häntä riepoo lisäksi se, että leikkimielisessä pelissä pitää aina näytellä vastustajalle vihamielistä.
Westö kertoo kalastaneensa kolmekymppisenä Korppoossa kuin hullu. Nykyään hän joutuu kuitenkin panemaan rajoja itselleen. Hän kirjoittaa kirjojaan myös Gotlannissa, jossa on erinomaiset taimenapajat. Sinne hän ei ota vapoja edes mukaan, jotta pystyy keskittymään kirjoittamiseen eikä joutuisi kiusaukseen.
Kirjailija on siis päässyt hulluudestaan. Mutta olkaa huoleti, eivät ne hullut Korppoon vesiltä ole silti sukupuuttoon kuolleet.

Ai että saiko Westö paljon kaloja retkeltämme? Lukekaa sunnuntaisesta Turun Sanomista.
Kuvat: Jonny Holmen
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ urologien orkesteri keksi kalaretkellään pyytää levymogulilta levytysopimusta, mutta sai vastaukseksi, että testatkaa omakustanne.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *