Kala-apajilla

Verkoissa muhii kalasoppa

Jouduin hieraisemaan silmiäni, kun näin Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön tiedotteen, jonka mukaan järjestö haluaa rajoittaa mökkiläistenkin verkkokalastusta aika rankalta vaikuttavalla tavalla. Järjestö kieltäisi solmuvälin 31-54 millimetrin verkot eli juuri ne, joilla yleensä pyydetään ahvenet, kuhat ja siiat. Lisäksi järjestö haluaa rajoittaa mökkiläisten verkkojen määrän neljään.
Erikoiselta tämä kuulostaa siksi, että kalastuslain uudistukseen liittyvän lausunnon kohdan takana on nimenomaan Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö. Moni vapaa-ajan kalastajahan harrastaa myös verkkokalastusta.
Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä myöntää, että keskusjärjestössä käytiin lausunnon tästä kohdasta kipakkaa keskustelua eikä lausuntoehdotus syntynyt täysin yksimielisesti.
Mitä tässä oikein on takana, se selviää huomisesta Turun Sanomien printtilehdestä, josta on luettavissa myös se, mitä ammattikalastajiinkin kohdistuvasta rajoitusehdotuksesta tuumii Paraisten kalastusalueen väki.
Samainen kalastusalue on muuten uudistanut Saaristotien varressa olevan opasteen, jossa muistutetaan hankkimaan kalastusluvat. Kyltissä ohjataan alan harrastajat ostamaan luvat jatkossa paikallisesta R-kioskista, kun Paraisilla oleva kalastusvälineliike on lopettanut niiden välittämisen.


Kalastusalueen isännöitsijä Olav Granström (kuvassa kesk) ja puheenjohtaja Jörgen Hermansson (vas.) muistelevat, että lupia on ostettu paikallisesta liikkeestä parhaimpina vuosina jopa 500-600 vuodessa, mikä on valtakunnallisestikin suuri luku yhdelle myyntipisteelle. Nykyäänhän luvat ostetaan pääasiassa verkon välityksellä ja kännyköihin. Kalastuksenvalvoja Bengt Johanssonin (oik.) mukaan luvan tarkistaminen kännyköistä on kuitenkin viheliäistä puuhaa, kun sen tekee merellä, jossa kännykkä voi helposti tipahtaa kalojen ihmeteltäväksi. Toisaalta hyvähän se on niidenkin luvat nähdä, etteivät erehdy tarraamaan luvattomiin vieheisiin.
Turun Sanomien huomisessa printtilehdessä kerrotaan myös, että L-S Kalatalouskeskus järjestää 15.-16. helmikuuta Kakskerrassa talviverkkokalastuksesta kiinnostuneille kurssin, jossa opetetaan, miten homma hoituu. Kurssia vetävän Kemppaisen Sepon mukaan Kakskerran vesillä on uinut tänä talvena verkkoihin aiempia vuosia paremmin kuhaa. Kuinka paljon, sekin selviää huomisesta Turun Sanomien printtilehdestä.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ laulava kalastajavanhus lopetti uransa, kun ei tunnistanut enää nuottia.