Kala-apajilla

Väriä vesille

Muistatteko, kun ehdotin taannoin, että venepoijujen ulkonäköön tuotaisiin vaihtelua vaikka värityksellä, kuvilla ja teksteillä, kun ne pakkaavat olemaan aina tylsän punaisia?
Ei ole kuulunut eikä näkynyt, mutta moottorivalmistaja Tohatsu sentään on säväyttänyt tuomalla markkinoille piristävän erivärisiä moottoreita aina pinkistä lähtien. Luulisi, että kalatkin tulevat veneen vierelle ihmettelemään.
Luulisi, että perheen naisväki innostuisi ainakin tuosta pinkistä moottorista. (Kuva Jukka Vehmanen)
Tohatsun moottorit ovat esillä tänään Turussa avatussa Venexpo-näyttelyssä. Siellä näkee, kuinka makeasti punainen sävy sävyyn väritetty moottori istuu klassikkovene Marino Mustangin peräpeiliin.
Mustangiahan valmistettiin vuosina 1969-1979, mutta sen valmistus aloitettiin uudelleen pari vuotta sitten. Uusia Mustangeja on myyty  60, mutta kun vanhat veneet otetaan mukaan, niitä on tehty 1032.
Venexpon väriläiskiin kuuluu myös tämä Chris Craft 25 Corsair.
Chris Craftin on tuunannut tämänkin blogin palstoilla seikkaillut kalamies. (Kuva Jukka Vehmanen)
Venexpossa on esillä paljon muitakin klassikkoveneitä, kuten lasikuituinen Tornado, joita Turun veneveistämöllä teetti Speden hyvä ystävä, keksijä Keijo Parkkunen.
Tornadoilla ajettiin kilpaa ja myös huviteltiin. Sama venemalli oli mukana muun muassa Speden Pähkähullu Suomi -elokuvassa. Itsekin olen ollut sen verran pähkähullu, että olen päässyt Tornadon kyytiin.
Tornado on saanut aika säväyttävän värityksen. (Kuva TS/Riita Salmi)
Venexpossa on 25 käytettyä venettä. Tässäkö sinulle kalavene? (Kuva: TS/Riitta Salmi)
Harmin paikka, mutta Venexpolla ei ole kovin paljon annettavaa kalastajalle. Esillä olevien uusien veneiden määrä on puolittunut aiemmista vuosista 50:een ja varsinkin pulpettiveneet loistavat poissaolollaan.
Saapa nähdä, kuinka kauan Venexpoa vielä järjestetään, jos mollitunnelmissa vuosikausia elänyt veneala ei ala pian piristyä. Naantalin kesäiset näyttelyt voivat vetää hyvinkin pidemmän korren pelkästään olosuhteiden ansiosta.
Venexposta enemmän huomisessa Turun Sanomissa.
Ensimmäisessä Venexpossa kävi kaksi vuotta sitten 6500 ihmistä ja viime vuonna 5000. Vaikka näytteilleasettajien määrä on vähentynyt, luulisi, että kävijämäärä kasvaa, koska näyttely on tänä vuonna ilmainen. (Kuva: TS/Riitta Salmi).
Entä muistatteko, että suuri kauppaketju ja WWF käynnistivät monimuotoisen yhteistyön uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi Kuteminen kuuluu kaikille -kampanjan voimin? Nyt osapuolet raportoivat, että tulokset näkyvät jo.
Ensimmäisen syksyn aikana eri puolilla Suomea sijaitsevista joista ja puroista avattiin yhdeksän nousuestettä ja kaloille rakennettiin 40 uutta kutupaikkaa.
Hienoin hetki oli, kun Imatran talkoissa ensimmäinen taimen nousi avatun nousuesteen ohi talkoiden ollessa vielä käynnissä, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder kertoo.
Nousuesteitä avataan talkoohengessä yhdessä paikallisten toimijoiden, maanomistajien, kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. Jo ensimmäiset talkoot keräsivät paikalle rohkaisevan määrän vapaaehtoisia, ja kaikkiaan kampanjasivujen kautta talkoovahvuuteen on ilmoittautunut lähes 400 ihmistä eri puolilta Suomea.
Vaelluskalojen elinkierron vuoksi talkootoiminta hiljenee loppusyksystä. Esimerkiksi taimen kutee Suomen joissa ja puroissa loka–marraskuussa, josta alkaen virtaavat vedet tulee rauhoittaa ylimääräiseltä häiriöltä. Lapion varteen päästään tarttumaan taas loppukesästä 2018, jolloin yhteistyö jatkuu entistä laajamittaisempana.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ kaikki liikalihavat vangit on siirretty Sukevan vankilan uuteen sivuvankilaan Tukevaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *