Kala-apajilla

Tulossa sote-aluekohtainen viehelupa?

Kun olen seurannut eilen ja tänään  maan hallituskriisiä ja vatulointia, on vahvasti näyttänyt siltä, että läänikohtaisista vieheluvista ei sittenkään päästä eroon, vaikka uudessa kalastuslaissa asia ehdittiin jo lyödä lukkoon.
Keskustahan palauttaa tällä menolla läänit Suomeen takaisin. Uhkana on, että meillä on jatkossa sote-aluekohtaiset vieheluvat, jotka lunastetaan terveyskeskuksesta tai kalahullujenhuoneesta. Aika himmeliä touhua.
No, ehkä olisi parempi, että sote-alueita olisi paljon. Jos isännät alkasivat ajella maaseudulta leikkuupuimureillaan keskussairaaloihin, eihän Saaristotietäkään pitkin ehtisi mökille kuuna päivänä.
Kävin torstaina toteamassa, että Turun messukeskuksessa viikonvaihteessa järjestettävä venenäyttely näyttää taas pitkästä aikaa oikealta venenäyttelyltä, joskin yksipuolistuneelta sellaiselta.
Messukeskuksen viime vuosien venenäyttelyt kuihtuivat aika eltaantuneiksi lakritsimarkkinoiksi. Nyt uusi Venexpo-näyttely vaikutti paljon paremmalta: siellä oli veneitä.
Ne, jotka ovat kiinnostuneet kalaveneistä, voivat löytää etsimänsä Venexposta, koska näyttely keskittyy moottoriveneisiin. Valtaosa on avoveneitä. Tosin niissäkin pituudet ja moottoreiden koot ovat sellaista kokoluokkaa, ettei Suomessa luulisi niiden perusteella taantumaa olevankaan. Edes sata tonnia ei tahdo riittää suurimpien avoveneiden hankintaan.
Työttömien onkin turha lähteä messuille mieltään pahoittamaan, ellei sitten työtön satu olemaan Outokummun tai jonkun muun pörssiyhtön entinen toimitusjohtaja, jonka taskuun on tupsahtanut milli poikineen erorahoina.

Naisten kalaveneet on aina vähän komeampia. Tässä messukeskuksen toimitusjohtaja Hannele Wolf-Mannila poseeraa 700 000 euron Rivassa. En tiedä ostiko hän sen. (Kuva Lennart Holmberg)

Toisaalta onhan tuollainen Riva ollut tuttu näky jo meidänkin mökkilaiturissamme Korppoossa. Se ei kuitenkaan ole minun, koska  sivussa olevat tuulilasit haittaavat virvelöintiä. (Kuvat:Jukka Vehmanen)
Avoveneiden varustelu alkaa olla sitä luokkaa, että harvasta niistä on kunnon kalaveneeksi. Hilavitkuttimia, pehmusteita ja tuulilasipintaa alkaa olla aivan liikaa.
Joku peijooni on keksinyt, että tuulilasiakin pitää nykyään jatkaa melkeinpä metritolkulla veneen laitalinjan myötäisesti. Saattaahan se kovalla tuulella suojata roiskeilta, mutta silloin aletaan olla jo niin kovissa keleissä, ettei kalastamisessa ole enää mitään mieltä.
Sivuille jatkettu tuulilasi aiheuttaa sen, että kuskin tai pelkääjän paikalta ei pysty virvelöimään, ellei satu olemaan NBA:n keskushyökkääjä tai pioneerikomppanjalainen, jonka käsivarret ovat venyneet telamiinan kantamisessa parimetrisiksi.
Kotimaisista venevalmistajista Fiskars esittelee Venexpossa  Buster S Fish  -mallinsa, johon on haettu esimerkkiä jenkkien kalastusveneistä. Seisomataso on nostettu kuskin paikan tienoita lukuunottamatta lähes laitojen yläreunan tasolle.
Viime viikonvaihteessa Scoutin etupenkillä aika isoissa aalloissa välillä seisten, välillä polvillani tasapainoilleena ihmettelen, miten tuolta tasolta voi kalastaa turvallisesti vähänkään kovemmissa keleissä.
S Fish:ssä on etukannella pyörivä tuoli kalastajaa varten, mikä on kiva lisävaruste, jos kalastajia on vain yksi. Todennäköisesti heitä onkin aina vain yksi, koska vahvin paiskaa muut tuolia havittelevat mereen.

Busterin S Fishissä on komea samppanjavispilä kokassa.
Venexposta löytyy puhdasverinen jenkkikalavenekin: Tracker, johon tuota kaipaamaani vakautta tuo normaalia suurempi leveys.
Trackereille ovat leimaa antavia juuri nuo korkealla olevat heittotasot. Kalamies haluaa yleensä kavuta veneen korkeimmalle tasolle heittämään.  Tällä iällä esimerkiksi keulatason päältä ja sieltä pois hyppiminen täydessä kalastusvarusteuksessa vaatii kuitenkin jo sirkuskoulun akropaattilinjan läpikäyntiä ja kunnossa olevat polvet.

Trackerissa on normaalia enemmän leveyttä.
Harrastajat vaativat kuulemma välineiltään ja varusteiltaan entistä enemmän – siinä samassa on kasvanut mielenkiinto jenkkien pitkälle kehitettyihin kalastusveneisiin.
Minä olen erilainen nuori. Olen  sitä mieltä, että kalastusveneessä ei saa olla kuin yksi pulpetti eikä mitään ylimääräisiä lisävarusteita, paitsi radio Kansanradion kuuntelua varten. No, plotteri hyväksyttäköön turvallisuuden vuoksi.  Todellista luksusta veneessä on mahdollisimman suuri vapaa lattiatila. Sillä on eniten käyttöä, vaikkei tansseja veneessä järjestäisikään ihan joka ilta.
PS. KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ  nuorallatanssijattareen ihastunut maanviljelijä ajeli merellä agropaattia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *