Kala-apajilla

Taimenjahtiin

Saapa nähdä, joko tänä viikonvaihteena innokkaimmat taimenkalastajat säntäävät veneillään vesille, kun jäät eivät ole enää suuremmin esteenä. Monen into taisi laantua, kun säätiedotus alkoi lupailla 16 metrin tuulta ja lumisadetta.
Pannaanpa tuohon oheen kuitenkin motivaattoriksi kummipoikani Markuksen ottama mainio kuva Keskitalon Pasista ja hänen viime syyskuussa Iniöstä saamastaan 6,9 kilon taimenesta, jota hän itse tosin mainostaa seitsenkiloisena. Se hänelle suotakoon, koska miehen ensimmäisen mittataimenen saanti otti aikoinaan vuositolkulla aikaa. Kala pääsi aina jostain kumman syystä viime metreillä karkuun, jos ei muuten niin haavilla avittamalla.
Lohdutimme miestä sen jälkeen aina sanomalla, että se nyt ei vaan ollut vielä sinun aikasi. Ensimmäisen mittakalan jälkeen Pasin tahti on kuitenkin parantunut ja viimeistään tuon kuvassa olevan kalan jälkeen häntä voi kutsua kaikkien taimentalenttien äidiksi. Siinä muuttui kertaheitolla kalapaska konsultiksi.
Tänä vuonna jyvät seulotaan akanoista, sillä taimentalentin titteliin vaaditaan nyt  uuden alamitan eli 60 sentin ylitystä. Käytännössä se vaatii melkein 2,5 kilon kalaa, ja aika harvassahan ne ovat. Hyvä bisnesidea olisi alkaa myydä kuminauhasta tehtyjä mittoja. Itse koitin hoitaa haasteen helpommaksi väärentämällä tussilla veneen reunaan kiinnitetyn tarramitan 50 sentin päälle 60 senttiä, mutta tussin jälki perskules valahti ensimmäisen sateen tullen pilssiin.
Kalastuskaupan tietotoimisto tiesi muuten kertoa, että ainakin Iniöstä on jo saatu yksi 2,5 kilon taimen, vaikka veden lämpötila ei vielä ihanteellinen olekaan.
Itse en ole saanut yhtään taimenta maaliskuussa, jos toki aniharvoin olen edes päässyt sitä yrittämään. Kokemusteni mukaan sen sijaan huhtikuu on vuoden paras taimenaika marraskuun ohella.
Jostain syystä Houtskarin ja Korppoon suunnalla taimen on ollut parhaalla syönnillä välittömästi jäiden lähdön jälkeen vaikka vesi ei ole ollut kuin 2-3-asteista. Ehkä se johtuu siitä, että peruspaikkani sijaitsevat aika lähellä Kihtiä. Normaalistihan veden ihannelämpötilana pidetään 4-8 astetta.
Viime vuonna taimensaldoni oli 11 kalaa. Hyvää lupaili se, että vain kaksi niistä oli alamittaisia. Muuten koko pysytytteli aika tiukasti 51-56 sentin välillä. Suurin, joka muuten on tuossa esittelytekstini kuvassa, painoi kolme kiloa. Koska olin sen saantihetkellä Keskitalon Pasin kanssa samassa veneessä oikaistakoon ennen kuin hän ehtii, että oikea paino oli 2,9 kiloa.
PS. Blogikirjoittelussani oli pieni tauko, kun jouduin viime viikonvaihteena käymään Virossa oopperassa. Karmea kokemus. Olen herkkä ihminen ja siellä tyypit kiljuivat kolme tuntia täyttä kurkkua toisilleen. Onneksi pääsen nyt luonnon rauhaan toipumaan.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ saariston Börje sai vimpan päälle vonkaleen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *