Kala-apajilla

Stubbiakin kovempi twiittaaja

Merikotka liihotteli lähellä meren pintaa tehden tämän tästä laiskoja syöksyjä kohti meressä uiskennelleita haahkan poikasia. Aina kun kotka ehti muutaman metrin päähän poikasista, ne sukelsivat. Kotka teki varmaan kymmenkunta yritystä eikä sitä pahemmin haitannut pari läheltä ohi ajanutta venettä.
Kotka jäi ilman saalista. Niin se on, että pienet poikaset voivat olla komeaa kotkaa fiksumpia.
Minäkin olin nuorena pieni. Ja isommat jätkät ihan pönttöjä.
Muustakin kuin haahkojen ja joutsenten poikueista huomasi, että kesä on tullut saaristoon. Käki kukkui ja pääskysiä liiteli ilmassa.
Ystäväni Pentti väittää maalaavansa kaikkien puiden lehdet vihreiksi aina keväisin – kahvitunnilla. Mies oli näköjään saanut urakkansa aika valmiiksi.

Kesän tulon huomasi siitäkin, että haukia alkoi nousta taimenkivikoista. Tosin tämä luupää tuli perinteisemmästä haukipaikasta.
Tiedättekö muuten, kuka on vieläkin kovempi twiittaaja kuin kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb? No sehän on kirjosieppouros, joka tähän aikaan vuodesta säntäilee pöntöltä pöntölle kuin sillä olisi vaivana mainostoimiston art directorin harley davidson -tauti eli adhd. Siinä säntäillessään sieppo viestittelee” twiit twiit” parin sekunnin välein.
Jos siepolla olisi silmälasit ja polvihousut, sitä voisi muutenkin luulla käyttäytymisen vuoksi Stubbiksi.
Kesän tulo sai minussa aikaan paniikin. Pakastimessamme ei ole vielä yhtään taimenta juhannuspöytää varten. Korppoon mantereen tuntumassa meriveden lämpö oli noussut paikka paikoin 11,5 asteeseen, minkä vuoksi taimenen pyyntiin piti taas lähteä kohti kylmempiä vesiä Kihdin laidalle. Siellä meriveden lämpötila olikin alhaisimmillaan vielä 8,5 astetta.
Törmäsin, siis kuvainnollisesti, merellä sunnuntaina vieläkin ulompana käyneeseen Pitkäsen Samiin, jonka mukaan vesi aivan aukon uloimmalla reunalla oli kahdeksassa asteessa.
Kumpikaan meistä ei tehnyt havaintoakaan taimenista. Samin mukaan Helsingin edustalla taimenet olivat vielä aika lähellä mannerta. Hän arveli, että sieltä voidaan taimenten siirtyessä ulommas saada vielä ihan hyviä saaliita kesäkuun alkupuolella.
Juhannusvieraiden vuoksi toivon, ettei peli ole ihan pelattu vielä Saaristomerelläkään. Toisaalta, kyllä maksalaatikkokin voi juhannuspöytään sopia, kunhan ruokajuomat ovat riittävät.

Vennon Heikin E.V. Trutta (vas.) oli parina aikaisempana viikonloppuna kovassa taimeniskussa. En toki lähtenyt matkimaan ja käyttämään samanväristä, violettisävytteistä viehettä, vaan valitsin lilasävytteisen. Westinin Great Hero oikealla.

Jostain ihmeen syystä siika oli vielä viime viikonvaihteessakin kovalla syönnillä, kun sitä muutaman tunnin ehdin onkia. Lauantaina niitä nousi kolme, mutta sunnuntaina peräti 15, joten siitä lajista ei ole juhannuksena puutetta.
Ensi viikonvaihteessa siirryn kesälomille, minkä vuoksi näiden kirjoitusten julkaisutahti voi hieman harventua. Kesäkuussa saalistähtäimeni vaihtuu haukiin, mutta harvoinpa kesäkuussa jättihauista pääsee raportoimaan, vaikka yhden kymppikiloisen onnistuin muutama vuosi sitten juhannuksen alla saamaankin.
Siinä vasta pirteä mamma. Väsyttelyyn meni parikymmentä minuuttia, minkä aikana kala hyppäsi kerran oikein korkealle ilmaan. Vonkaleen pudottua takaisin mereen vesi loiskahti niin railakkaasti, että Korppoon lossi jurnutti välillä hetken aikaa kuivalla maalla meren paettua sen alta ja ravintola Buffalossa kiroiltiin, kun kaljalasit olivat yllättäen täynnä vettä.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ runoilijat tykkäävät syödä vain riimihärkää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *