Kala-apajilla

Rajuja rajoituksia tulossa kalastukseen

Niinhän siinä on käymässä kuin West Coast Trolling  Teamin Kari Pirttimaa ennusti jo 13 vuotta sitten: Suomeen on tulossa vapaa-ajan kalastajille saaliskiintiöt ja muutenkin tarkempi sääntely kalastukseeen.
Vuonna 2002 olimme merellä silloisen ympäristoministerin ja RKP:n puheenjohtajan Jan-Erik Enestamin ja Pirttimaan kanssa  tekemässä lehtijuttua, jossa pohdittiin läänikohtaisen viehekalastuslain vaikutuksia. Viehekalastajia edustanut Pirttimaa totesi tuolloin, että ylös nostettavien kalojen määrää pitäisi Suomessa rajoittaa.
– Siihen joudutaan joka tapauksessa. Maailmassa on paljon vesiä, joista ihminen on tappanut kalat pois, ei tosin näillä vehkeillä, tuumi Pirttimaa virvelillä heitellessään.
Pirttimaa oli valmis jopa tiukempaan haukikiintiöön kuin mitä Rkp tuolloin oli esittänyt.
– Yksi hauki per mies riittää.
– Mutta jos saan kolme meritaimenta, kyllä silloin mieli muuttuu. En minä mittataimenta pois päästä, on se niin hyvä kala, ilmoittii Pirttimaa.
Mutta Kari parka: nyt rajoituksia on tulossa myös meritaimenen kalastukseen.
Netin keskustelupalstalle vuosi  tällä viikolla maa- ja metsätalousministeriön kalastusasetusluonnos, josta Turun Sanomat kertoo huomenna tarkemmin  printtilehdessä aiheeseen liittyvine haastatteluineen. Kun netissäkin on selvää epätietoisuutta siitä, mistä oikein on kyse, huomenna asetusta avataan selkokielellä.
Esimerkiksi hauelle, kuhalle ja taimenelle on tulossa saaliskiintiö. Hauki on saamassa myös alamitan ja ylämitan. Kuhan alamitta hilataan ylöspäin. Jutusta selviää myös se, aiotaanko taimen rauhoittaa kokonaan.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ ensi vuonna koukuista karkaavia kaloja aletaan kutsua kiintiöpakolaisiksi.

  1. kirjoituspöydän takaa asiat näyttävät erilaisilta, kuin ne merellä ovat. kuhan mittoihin tehtävät muutokset tarkoittavat verkkokalastajan näkökulmasta sitä, että linnuille lisää ruokaa. jokainen asiaa tunteva tietää, että verkosta vapautetuista kuhista kuolee >90%. toisaalta en tiedä mitään todellista tutkittua tietoa saaristomereltä siitä, että kuhakanta olisi uhattu. väitän, että kaikki häviävät, jos kuhan mittoihin tehdään muutoksia. ainoastaan alamitan poistolle olisi perusteita, koska näin saalis tulisi käytettyä hyödyksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *