Kala-apajilla

Presidentin jouluhauki virvelillä

Leuto alkutalvi ei nykyään enää yllätä ja siksi ei pitäisi yllättyä siitäkään, että metsästä voi löytää vielä joulukuun puolivälissä käyttökelpoisia sieniä joulupöytään. Vaimoni poimi Korppoossa mökin lähimietsässä piipahtamalla litran täysin iskussa olleita suppilovahveroita viime sunnuntaina vaikka perjantain ja lauantain vastaisena yönä Korppoossakin satoi lunta maahan. Kun pakkasta ei kuitenkaan ole ollut, sienet ovat voineet hyvin.

Korppoossa on pyydetty tähän aikaan vuodesta myös presidentin jouluhaukea, jonka paikallinen delegaatio toimittaa perinteisin menoin Mäntyniemeen. Tänä vuonna hauki on todennäköisesti virvelillä saatu. Aiheesta tarkemmin huomisessa Turun Sanomissa.
Korppoon puuhamies Bosse Mellberg aktivoi tänä vuonna sosiaalisen median avulla saaristolaisia 1,7 – 3,5-kiloisen jouluhauen pyyntiin.
No mutta. Tässähän piilee mainio kilpailuidea korvaamaan muutama vuosi sitten lopetettua Korppoon Hauki Cupia. Kuka olisikaan parempi Presidentin Haukicupin suojelijaksi kuin Jenni Haukio!
Kisajoukot olisivat avuksi jouluhauen pyynnissä, sillä korppoolaisilla on viime vuosina ollut vaikeuksia saada presidentin haukea verkkoihinsa tai iskukoukkuihinsa. Vuonna 2010 presidentti jäi kokonaan ilman aitoa haukea ja kolmena vuonna sen jälkeenkin korppoolaisten toimittama presidentin hauki on pyydetty Iniön vesiltä.
Vakuutan, että syy ei ole minussa. Olen pitänyt tarkkaan huolta siitä, että en pyydystä ihan kaikkia Korppoon haukia, vaan olen joka vuosi jättänyt yhden hauen koskemattomaksi presidenttiä varten.
Korppoolainen kalamies Tom Jalas houkutteli lähtemään viime lauantaiksi merelle katsomaan, kuinka presidentin jouluhauki nostetaan. Turha reissu se ei olisi ollutkaan, koska Tomin sumpussa on nyt 2,2-kilon ja 5,2 -kilon hauet, joista toinen pääsee presidentin joulupöytään. Nämä hauet, joista pienempi tuli virvelillä ja isompi verkolla, on pyydetty Korppoon lounaispuolen vesiltä Gyltön suunnalta.
Kun 5-kiloinen verkkovonkale ei mahtune Mäntyniemen ovista sisään, presidenttipari saanee siis pienemmän virvelihauen, ellei Tom sitten ehdi pyytää vielä tuoreempaa.
Itse jätin haukikeikan väliin, kun räkäinen räntäkeli  jatkui vielä lauantaiaamuna. Kelin parannuttua myöhemmin aamupäivällä havaitsin onneksi ajoissa, kuinka Porkan Janne ja Aallon Jouni (kuva alla) yrittivät livahtaa veneellään laiturimme ohi huomaamattani taimenkalaan. Eihän se heiltä onnistunut ja niin lähdin pilaamaan kaksikon kalapäivää itse keksityillä lauluillani ja höpöjutuillani. Ja hyvin pilasinkin: emme nähneet vilaustakaan taimenista.

Lauantaina tuuli tuli luoteesta ja korkealla käynyt vesi lähti myräkän jälkeen laskemaan. Jos nyt hakemalla jotain syytä kalattomuuteen haki, syy saattoi siis olla olosuhteissa.
Sunnuntaina keli oli taimen pyyntiin erinomainen. Tuuli puhalsi 7 metriä lännestä ja taivas oli puolipilvinen. Vesi oli noussut taas yli normaalikorkeuden.
Tosin merenpinnan korkeuden alinomainen vaihtelu on joidenkin alan osaajien mukaan  myrkkyä kalan syönnin kannalta.
Ja kas, tuossahan tuli taas hyvä selitys sille, etten nähnyt sunnuntainakaan vilaustakaan taimenesta. Eli ei se miehestä kiinni ollut.
Pari haukea sain, mutta päästin pois, kun ajattelin, ettei minua kuitenkaan korppoolaiseksi lasketa. Vaikka olisihan se Turun Sanomiin kääritty jouluhauki aina komeampi presidentille antaa  kuin puulaatikossa jääpedillä makaava vonkale.
Ai, ei vai…
KALAUKKELI ON KUULLUT! ETTÄ ärräviasta kärsineet lappalaismies ja -nainen päättivät muodostaa onnellisen paliskunnan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *