Kala-apajilla

Pilkkivavat viuhuivat, käsivarret heiluivat

Tänä vuonna on ollut jo useita pakkaspäiviä, joten pidän pienenä yllätyksenä sitä, kuinka vähän jääkantta on syntynyt esimerkiksi Naantalin merimaisemiin. Kun ajelin lauantaiaamuna Turusta kohti Merimaskua, Naantalinsalmen sillalta katsottuna selvisi, että Naantalinaukolle ei ollut pilkille asiaa eikä siellä pilkkimiehiä viikonvaihteessa vielä näkynytkään.
Vastaava näkymä aukeni myös Särkänsalmen sillalta, jonka maisemissa meri lainehti avoinna aina Latonpään nokkaan eli Luonnonmaan pohjoispäähän asti ja tietysti myös Kotkanaukon suuntaan.
Niinpä pilkkikansaa olikin keskittynyt Särkänsalmen venesataman edustalle aina aikaisin syntyvän jääpeitteen päälle. Sunnuntaina laskin, että parhaimmillaan siellä pilkki 48 teletappia, mikä oli jopa enemmän kuin lauantaina.

Varsinkin siltapenkereen vierusta keräsi pilkkijöitä Särkänsalmella. (Kuvat: Jukka Vehmanen)

Herranjestas. Ilmastonmuutos tulee: Jää sulaa pakkasellakin päältä loskaksi, mikä voi olla toki myös Donald Trumpin tai ammattiyhdistysliikkeen vika.

Särkänsalmen ahventen olisi korkea aika palkata itselleen personal trainerit, koska raitapaidat olivat päässeet ilmeisesti joulun aikana lihavoitumaan ihan holtittomasti.
Jäätä oli kymmenkunta senttiä. Yllättävää oli se, että jäällä oli lumen ohella paljon loskaa, vaikka viikonvaihteessa oli yöllä ja aamulla ihan kunnon pakkaset.
Nyt uutta jäätä varmaan syntyy kovien pakkasten myötä ainakin alkuviikolla, mutta koko viikon aikana tupruttaa ennusteen mukaan sen verran tasaisesti lunta, että ei hyvältä näytä jäiden paksuuntumista odottelevien pilkkimiesten eikä varsinkaan retkiluistelijoiden kannalta. Retkiluistelijat voivat joutua vain unelmoimaan viime talven kaltaisista peilijäistä. Kun jäällä on nyt loskaakin, luistimien päälle pitäisi vetää kalossit. Markkinarakoa voisi löytyä myös kumisaapasluistimille.
No, toki nyt ollaan vasta alkutalvessa ja jäätymistä odottavaa merta piisaa vielä Saaristomerellä vaikka kuinka paljon.
Särkänsalmesta oli kantautunut hurjia tietoja hyvistä ahvensaaliista enkä minä joutunut viikonvaihteessa pettymään, mikä oli pitkästä aikaa mukavaa vaihtelua. Ahvenia tuli niin hyvin, etten jaksanut niitä laskea, paitsi takaisin pilkkireiästä mereen. Joka tapauksessa sain varmasti reippaasti yli sata raitapaitaa jo lauantaina.
Lauantaina tapahtui kuin taikaiskusta puolen päivän aikaan niin, että aamupäivän hyvän kokoiset ahvenet vaihtuivat aivan silppuun. Sujautinkin  varmaan puolet ahvenista takaisin kasvamaan, mutta silti ylös ottamieni kalojen fileoimiseen kului yli pari tuntia.
Myös sunnuntaina syönti oli aamupäivän ajan ihan hyvä. Ennen puolta päivää syönti kuitenkin lopahti enkä jäänyt katsomaan, alkaako iltapäivällä nousta taas sinttejä.

Toukkia kului ihan tolkuttomasti, vaikken itse syönyt niitä yhtään. Höystin värikoukkua lisäksi jigin palasella kuhien houkuttamiseksi. Vaikka Särkänsalmesta nousee yleensä hyvin kuhia, viime viikonvaihteessa ei tullut ainuttakaan. Ahvenille kelpasi perinteinen kuhapilkki, Riianlinnan Pyry. Koitin hetken tasapainoakin, mutta huonolla menestyksellä.
Näytti siltä, että monet muutkin saivat viikonvaihteessa Särkänsalmen venesatamasta hyvin kalaa. Yksikin isäntä ihmetteli pilkkivapojen viuhuntaa ja käsivarsien heiluntaa rannalta seuratessaan, ovatko kaikki meren ahvenet tuppaantuneet vähäisen jääkannen alle jotenkin suojaan. Kun lunta oli tullut viime viikolla ihan reippaasti, teki mieli huutaa, että menisit sinäkin suojaan, jos niskaasi sataisi koko ajan. Kun ahvenilla ei ole sateenvarjoja, tottakai ne hakeutuvat jään alle suojaan. Muutenhan ne kastuisivat litimäriksi.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ lajitovereitaan syönyttä jänistä alettiin kutsua kanibaaliksi.

1 kommentti

  1. Jollei pilkkimiehiä näkynyt niin näkyikö pilkkinaisia 😉 ?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *