Pilkkijöiden on nyt syytä kiirehtiä äkkiä jäille: kevättä pukkaa ennen aikojaan. Vaikka meren jäätymiskausi on periaatteessa parhaimmillaan, lauhat säät ja virtaukset heikensivät kovan pakkasjakson jälkeen jääkantta yllättävästi. Esimerkiksi Rymättylästä kantautuu tieto, jonka mukaan 30 sentin paksuinen jää on paikoin heikentynyt kymmensenttiseksi. Paraisten portille ehti tulla miehen kantava jää, mutta nyt siellä on edessä laajat avovedet. Lahdissa tohtii toki vielä saapastella, mutta kokeneetkin pilkkimiehet kertovat, että muualla kannattaa olla varovainen.
Pilkille kannattaa sännätä myös siksi, että ahvensaaliit ovat olleet mainioita aina Kemiön vesiltä Uuteenkaupunkiin. Naantalissa pilkkikisan voittamiseksi on tarvittu 20 kiloa painava kalapussi.
Kuhaa ei ole kuhissut. Esimerkiksi Naantalin aukon kuhakanta oli muutaman vuoden vankka, mutta vaikuttaa taas hyytyneen. Turun Jalostajan rannasta sitä on noussut, mutta koko on ollut useimmiten alamittaista ja kalastajien määrä ylämittainen. Yllätyksiäkin sieltä voi saada. Viime vuonna eläkeläispilkkijä Lahtisen Reino nappasi sieltä kuravedestä 1,5 kilon taimenen ja viime viikolla komean lahnan.
Vesi on ollut Saaristomerellä viime ajat niin alhaalla, että syvin kohta pilkkimiseen on löytynyt termospullosta. Kalatalousbiologian professori Hannu Lehtonen kertoi bloginpitäjälle, että meriveden mataluus ei suuremmin vaikuta kalan syöntiin. Ratkaisevampaa on valaistus: jos jään päällä on paljon lunta, on alla pimeää eikä näköaistinsa varassa ravintoa hakeva ahven näe syödä. Myös ilmanpaineella on merkitystä.
Omat pilkkisaaliini ovat olleet toistaiseksi vaatimattomat, vaikka olen pariin otteeseen saanut parisenkymmentä pannukarkeata pussiini. Hienoin kokemus olikin seurata Luonnonmaan rannalta kolmen merikotkan laskeutumista jäälle aterioimaan ammattikalastajan poistuttua verkkoavannoltaan. Merikotkat ovat nykyään Naantalin edustalla melkein jokapäiväinen näky, mutta kyllä ne niin lähellä vilkasta kaupunkia säväyttävät jotenkin eri tavalla kuin väli- ja ulkosaaristossa. Lienee vain ajan kysymys, milloin ensimmäiset kotkat nähdään popsimassa ravintola Trapin pihalla Frutti di marea.
Rymättylässä näin muuten muutama talvi sitten päätä kääntämällä parhaimmillaan 12 merikotkaa samaan aikaan jäällä norkoamassa pilkkimiesten jälkeensä jättämiä sinttejä. Onko joku nähnyt enemmän?
Kovin korviini kuulemani kalasaalis tämän talven jäiltä on 12,1-kiloinen hauki, jonka Roosin Hannu nappasi viikko sitten täkyongella ja viime vaiheessa käsi syvällä avannossa otetta kalasta kauhoen.
Hannu on ennätyshaukensa ansainnut, koska sitä ei voi sanoa tuuriksi vaan taidon ja raskaan työn tulokseksi, sillä mies on jo aiemmin saanut 19 yli kymppikiloista. Onnea mestarille!
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ vähäjäisinä talvina lintujakin varoitetaan sulista.