Kala-apajilla

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön uusi puheenjohtaja tykkää ahvenesta.

Nainen äijälajin johtoon

Suomen Vapaa-ajan Kalastajijen Keskusjärjestön (SVK) puheenjohtajaksi valittiin 34-vuotias turkulainen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok).

Kuka vielä voi väittää, että kalastus olisi vanhojen ukkojen laji?

Joku voi hyvinkin ja ehkä jopa perustellusti. Suomalaismiehistä kalastaa 37 prosenttia ja naisista 18 prosenttia. Eniten kalastavat 45-64 -vuotiaat miehet.

Itse asiassa suuri joukko Suomen 1,5 miljoonasta vapaa-ajankalastusta harrastavista ihmisistä lienee juuri Sirénin kaltaisia kalastajia. Harrastajakalastajaksi tulee lasketuksi, vaikka onkisi vain kerran kesässä laiturin nokassa. Aktiivikalastajiakin on silti toki satojatuhansia.

Saara-Sofia Sirén sanoo, että kaikista kalastusmuodoista hänelle läheisin asia on ruokakalan pyytäminen. (Kuva Jere Satamo)

Sirén tunnustaa , ettei ole mikään aktiivikalastaja. Ei laji silti ole hänelle vieraskaan.
– Olen toki pitänyt virveliä ja pilkkivapaa kädessäni, hän kertoo.

Sirén on ollut vuodesta 2017 lähtien SVK:n varapuheenjohtajana. Hän on kokoomuksen toisen kauden kansanedustaja. Hänet valittiin hiljattain myös kokoomuksen naisten liiton uudeksi puheenjohtajaksi. Sirén on tunnetun varsinaissuomalaisen venealan vaikuttajan Seppo Sutelan tytär.

Sirén kertoo, että kalastuspolitiikka on tullut hänelle tutuksi etenkin ympäristövaliokunnassa työskennellessään.

Sirén on toiminut aktiivisesti vapaa-ajankalastusta edistävissä asioissa ja vaikuttanut esimerkiksi Suomen vanhentuneen vapaa-ajankalatalouden kehittämisstrategian päivittämiseen, joka saatiin valmiiksi maa- ja metsätalousministeriössä lokakuussa.

– Olen käynnistänyt keskustelua esimerkiksi siitä, miten paljon kalastusmatkailussa on potentiaalia.

Kuvaavaa on se, että esimerkiksi yksi lohi tuottaa Tornionjoen alueelle 1320 euron matkailutulot.

Sirén on halunnut puuttua myös salakalastukseen ja hänen sydäntään lähellä ovat lisäksi virtavedet ja vaelluskalat, joihin liittyy myös energiapolitiikkaa.

Sirénin lempiruokakala on ahven. Hän syö kalaa monta kertaa viikossa, koska ei syö lihaa.
– Valitettavasti kotimaista luonnonkalaa on huonosti saatavilla.

Sirén miettii hetken kantaansa eettisesti kiisteltyyn catch & release -kalastukseen, mutta määrittelee sitten, että suhtautuu kalastukseen ruokakalalähtöisesti .Hän sanoo kuitenkin tiedostavansa, että SVK:öön kuuluu myös catch & release -kalastuksen harrastajia.

SVK edistää vastuullista vapaa-ajankalastusta, joka kestävällä tavalla ja monipuolisesti hyödyntää luontaisesti uusiutuvia kalakantoja.

Noin 44 prosenttia kotimaisen kalan kulutuksesta saadaan vapaa-ajankalastuksessa.


Vapaa-ajankalastajamäärät ovat Suomessa laskeneet vuosituhannen alun parista miljoonasta neljänneksellä. Vuodesta 2012 lähtien vähenevä suuntaus näyttää kuitenkin tilastojen mukaan taittuneen ja kalastajamäärä on vakiintunut 1,5 miljoonaan.

Harrastuskalastajien nostama kalasaalis pieneni viime vuonna vuoteen 2016 verrattuna lähes 30 miljoonasta kilosta hieman yli 22 miljoonaan kiloon. Saaliit pienenivät lähes kaikkien lajien osalta. Kuhan osuus saaliista oli 15 prosenttia. Ahvenen ja hauen osuus yhteensä oli yli puolet kokonaissaaliista.

SVK:n julkilausuman mukaan vapaa-ajankalastus on murroksessa. Väestön kaupungistuessa ja luontosuhteen muuttuessa myös suhde kalastukseen muuttuu. Vapaa-ajankalastuksesta haetaan yhä enemmän elämyksiä ja hyvinvointia. Kalastusta kritisoiva eläinsuojeluaktivismi voimistuu ja toisaalta luonnonkalan merkitys kestävänä ja eettisenä ravintona korostuu.

 Antti Rinteen hallitus lupaa osaltaan toimeenpanna Vapaa-ajan kalatalouden strategiaa. Tahtotilana siinä on, että vapaa-ajankalastus on myös lähivuosina suosittu ja yhteiskunnallisesti arvostettu luontoharrastus, joka kestävästi hyödyntää maamme monipuolisia kalalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

SVK:n syyskokous katsoi, että strategiasta on vielä saatava valtioneuvoston periaatepäätös, jotta sille saadaan riittävän korkea painoarvo myös tulevia hallituksia ajatellen. Lisäksi SVK:n syyskokous katsoo, että strategian toimeenpanemiseksi on mahdollisimman pian perustettava strategian poikkihallinnollinen toimeenpanoryhmä, jossa laaditaan strategian lähivuosien painopistealueet ja sovitaan osapuolten toimenpiteet niiden toteuttamiseksi.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ vedensäännöstelyn asiantuntijaa alettiin kutsua patologiksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *