Kala-apajilla

Meritaimenen kalastukseen tulossa raju kielto

Niinhän siinä sitten kävi, että uutta kalastuslakia ei ehditä saamaan voimaan vielä vuonna 2015, kuten oli tarkoitus. Tämä kävi ilmi maa- ja metsätalousministeriön tiedotustilaisuudessa viime perjantaina, mistä tarkempi selostus viime lauantain Turun Sanomissa. Samasta lehden numerosta käy ilmi, että ministeri Petteri Orpo on kova kalamies.
Orpo on hurahtanut viime vuosina perhokalastukseen Lapissa. Turkulaisministeri velmuili, että hän taipaleensa kalastuksesta vastaavana ministerinä on alkanut tuloksekkaasti, koska lohikannat ovat siitä lähtien osoittautuneet ennätyksellisiksi.
– Lapista sai viime reissullamme lohen jopa Männistön Lasse, jonka uskallan tunnustaa ystäväkseni, vitsaili Orpo kohua herättäneestä kansanedustajasta.
Melkein voisin veikata, ettei uusi kalastuslaki tule voimaan edes vuonna 2016. Sitä joudutaan käsittelemään mm. perustuslakivaliokunnassa, mikä mutkistaa asioita. Kaiken lisäksi monella kansanedustajalla on varmasti sanottavansa laista.
Maa- ja metsätalousministeriön materiaalista käy hieman yllättäen ilmi, että meritaimenen kalastukseeen saattaa olla tulossa yksi erittäin raju  ja varmasti keskustelua herättävä kielto, josta Turun Sanomat kertoo huomisessa paperilehdessä.
Syksyn meritaimensesonki lähenee kovaa vauhtia, vaikka viikonvaihteessa meriveden lämpötila olikin vielä yli 13 astetta välisaaristossa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että viime vuonna tähän aikaan kalatuttuni – siihen asti kalakaverini – nosti Iniöstä vajaan seitsenkiloisen taimenen, vaikka veden lämpö oli samoilla haminoilla.
Viime viikonvaihteessa hauki oli erinomaisella syönnillä. Tosin lauantaina Korppoossa noin 12 metriä puhaltanut tuuli haittasi jonkin verran. Tuulen suunta oli kuitenkin lännestä, minkä lienee suurin syy siihen, että sain haukia neljässä tunnissa 24, mikä merkitsee yhtä haukea jokaista kymmentä minuuttia kohden. Se on mielestäni varsin hyvin, kun siihen sisältyy myös kalan irrottaminen koukusta, vapautus ja siirtymät paikasta toiseen.
Heti ensimmäiset heitot olivat lupaavia, kun toisella heitolla koukkuun tarrasi noin viiden kiloa kala, joka kuitenkin irtosi.  Samasta kaislikonpätkästä nousi ylös asti neljännellä heitolla reilu kolmen kilon hauki. Siihen se kokoilottelu sitten loppu. Aivan session lopuksi sain lohdukseni kuitenkin 4,1-kilon jötikän.
Sunnuntaina piti tietenkin yrittää panna vielä paremmaksi, kun tuuli tuli suurin piirtein samalta suunnalta, mutta leppeämpänä. Silloin saaliini nousi 26 haukeen, mutta aikaa kului viisi tuntia. Koko ei noussut kertaakaan yli kolmen kilon.
Joskus olen ihmetellyt, miten yhdelle ihmiselle voi kertyä jostain ihmeestä tolkuton määrä uistimia. Nyt havahduin mökillä huomaamaan, etteivät uistimet ole ainoa vastaavan ihmetyksen aihe. Huomasin työkalulaatikkoa penkoessani, että siellä makasi yli 30 paria työhanskoja.

Mihin kaksi ihmistä voi niitä niin paljon tarvita? Pitäisi varmaan vähentää kalastusta ja lisätä työntekoa, kun delegointi vaimollekaan ei ilmeisesti ole käyttökelpoisten hanskojen määrästä päätellen onnistunut.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ äänekäs sikalanomistaja ajoi takaa emakoi ja karjui.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *