Kala-apajilla

Mennyt vuosi oli heikko haukivuosi

Nyt iskee paniikki, koska päälle pukkaa kelirikkoaika. Pilkkisesonki-indikaattorini eli Pansion Jalostajan ranta näytti tänä aamuna nollaa. Pilkkijäät ovat ilmeisesti menneet jopa siellä niin heikoiksi, ettei tänä aamulla jäällä kökkinyt ainuttakaan pilkkijää. Yhden venelaiturin päässä näytti jopa lainehtivan avovesi, ellei se sitten ollut jään päällä ollutta vettä, mutta tuskin.
Yleensä tässä vaiheessa vuotta voin paikan valinnan ja olosuhteiden perusteella päättää, lähdenkö Turun lähialueilla jäälle pilkille vai veneellä heittokalaan Korppoossa.
Mökillä viikonvaihteessa tuulet olivat sitä luokkaa, ettei tullut mieleenkään laskea venettä takaisin vesille. Kun sääennuste lupaa ensi viikonvaihteeksikin ensin sadetta, sitten räntää ja päälle pakkasta, päätin peitellä veneen ja tehdä sille talvihuollon.
Kun kalastuksesta ei tullut mitään, jäi aikaa silmäillä alustavasti kalastusvihkoani, johon olen kirjannut viime vuoden saaliit.
Vaikka vielä viime keväällä näytti siltä, että edessä on lupaava haukivuosi, ei vuodesta 2014 muodostunut osaltani sittenkään hääppönen, vaikka heittokalastuspäiviä kertyi enemmän kuin kertaakaan aiemmin, 95. Niiden aikana ehdin kalastaa virvelillä yhteensä 409,5 tuntia,( tässä oleva virhe korjattu 28.1., korjaus lopussa) jotka tuottivat saaliiksi 419 haukea. Otettakoon huomioon, että alkukeväästä ja loppusyksystä kalastan pääasiallisesti taimenmestoilla enkä haukipaikoilla.
Saaliskeskiarvoksi kertyi siis 1,02 (korjaus) haukea tunnissa. Se jää alle 17 vuoden keskiarvon, joka on 1,19 haukea tunnissa. Vain neljä (korjaus) kertaa keskiarvo on ollut heikoimpi kuin viime vuonna.  Keskiarvojen perustana olevat tunnit sisältävät siirtymätaipaleet kala-apajalta toiselle.
Yli 5 kilon haukia sain viime vuonna 8, joista suurimmat, 9,7 kiloa,  8,8 kiloa ja 8,2 kiloa.
Vaikka kuulunkin Mettien miehiin, en ole mikään Mette Mannonen. Silti voisin jo nyt voisin veikata, että tästäkään talvesta ei tule kovin vakuuttavaa jäätalvea, koska seuraavat kymmenen päivää mennään suhteellisen leudoissa olosuhteissa.
Myöskään viime talvi ei ollut kovin jäinen. Silloin jäät tulivat Korppooseen 19.1. ja lähtivät 2.3. eli kuivaa kautta kesti vain alta puolitoista kuukautta.
Voi sitä riemua, kun jäiden lähdön jälkeen pääsee taas siikaongelle, josta on tullut viime vuosina suosikkilajini.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ jalkapuoli kalastaja varautui suursaaliseen ostamalla itselleen kontin.
Korjaus 28.1.: Jutussa esiintyneet viime vuoden haukitilastoni luvut olivat alustavia. Tarkempi muistiinpanojen purku osoitti, että kirjanpitoon oli lipsahtanut 37 tuntia liikaa kalastustunteja. Se muutti tilastoa siten, että haukikeskiarvo muuttui 1,12:ksi, joka on sekin vielä alle 17 vuoden keskiarvon. Huonompi haukivuosi on ollut seitsemänä vuotena.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *