Kala-apajilla

Luvatta kalastamisen sakko tuplaantuu

Luvatta kalastamisesta tai ravustamisesta mätkähtää syyskuun alusta alkaen sadan euron rikesakko, kun kyseinen sakko nykyään on 50 euroa. Kaikkien rikesakkojen korotuksesta on päätetty hallitusohjelmassa, jonka pohjalta rikesakot saattavat ensi vuonna kolminkertaistua eli luvatta kalastaminen voi köyhdyttää jopa 150 eurolla. Näin suuri korotus vaatii kuitenkin syvällisempää lainsäädäntötyötä eikä se onnistu pelkällä asetuksella. Siksi aluksi vain tuo tuplaus.
Luvatta kalastamisesta langetettavaa sakkoa sietääkin nostaa, kun tiedetään, että moni jättää maksamatta kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaisen vieheluvan siksi, että 50 euron sakko ei ole kovin suuri uhka siihen nähden, että vuosiluvat maksavat yhteensä 55 euroa. Uuden kalastuslain tullessa voimaan ensi vuonna luvat maksavat 39 euroa.
Tämä kursivoitu tekstiosuus on lisätty tähän kirjoitukseen jälkikäteen, 1.9:
Oikeammin ja täsmällisemmin  ilmaistuna asia on niin, että sekä kalastuksenhoitomaksun että  läänikohtaisen vieheluvan maksamatta jättämisestä rangaistaan molemmista 100 euron rikesakolla 1.9. alkaen.  Eli itse tulkitsen uusia pykäliä niin, että molempien lupien puuttuessa rikesakko on 200 euroa.
Luvatta kalastamisen rikesakko nousee nyt hieman yllättäen, koska maa- ja metsätalousministeriössä on ollut suunnitelmia saada ajan tasalle kaikki kalastukseen liittyvät sanktiot kertaheitolla. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon rauhoitetun kalalajin tappamiseen liittyvä rangaistus, jollaista ei nykyään ole lainkaan. Asia tulee entistä ajankohtaisemmaksi kalastusasetusluonnoksessa olevien vaelluskalojen rauhoitussuunnitelmien vuoksi.
Maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvoksen Eija Kirjavaisen mukaan tätä yhdessä oikeusministeriön kanssa tehtävää laajempaa sanktiotarkastelutyötä ei ole kuitenkaan saatu vielä käynnistettyä, koska uuden kalastuslain toimeenpanemisessa ensi vuodeksi riittää pakerrettavaa. Näin ollen luvatta kalastamisen rikesakko nousee nyt laajemmasta kokonaisuudesta irrallaan.
Ministeriöllä riittää muutenkin kiireitä, sillä myös uusi kalastusasetus pitäisi saada voimaan ensi vuonna. Asetuksesta jätettiin määräaikaan mennessä yhteensä 79 lausuntoa. Kirjavaisen mukaan asetukseen ei niiden pohjalta ole välttämättä tarpeellista tehdä laaja-alaisia suuria muutoksia. Haastavimpia asioita on taimenen rauhoittaminen siten, että säännöksistä saadaan toimivia koko maata ajatellen. Myös kuhan alamittakysymyksiä jouduttaneen Kirjavaisen mukaan vielä pohtimaan.

Savusauna oli tupsahtanut Lietoon Karjalasta. (Kuvat:jukka Vehmanen)
Kalastaminen jäi minulta viime viikonloppuna väliin, koska olin Liedossa savusaunomassa. Sää oli kaunis kuin naisväkemme ja vakuutuin muutenkin, että kalastamisen voi jättää ainakin kahtena viikonloppuna vuodessa väliin, jos tarjolla on kunnon savusauna. Toinen väliin jättö voi tulla kyseeseen, jos omat hautajaiset osuvat viikonloppuun.

Yksi lammen ravuista oli eksynyt mertaan, mutta harrastimme ravustuksessakin pyydä ja vapauta -taktiikkaa.

Isäntämme Kuusiston Kimmo (selin) näytti, kuinka suuria rapuja lammesta on saatu.

Me miehet tunsimme itsemme taunopaloiksi, kun Lehtovaaran Tiina (vas) ja Sarinin Kati virittivät palmikot ja olivat muutenkin kuin suomileffan ansaikosia.

Emäntämme tiesi kertoa, että savusaunan tummista fiiliksistä on hienointa nauttia yksin.

Lammen vesikin muuttui kateellisuudesta vihreäksi, kun komeat adonikset Pasi Keskitalo (vas.) ja Teppo Lehtovaara lilluivat kosteassa syleilyssä.

Voi taivas, mitä naisia…

… ja miehiä.

Lammen rannalla ei liikahtanut lehtikään, mutta yksi lehtimies heilui kameran kanssa vienosti.

Lietolaisidylliä parhaimmillaan.
Vaikka olimmekin Liedon metsien rajamailla, vieroitusoireet merestä eivät käyneet ylivoimaisiksi, koska savusaunan vieressä oli söpö lampi, jossa polskimme ja sukelsimme innoissamme kuin sammokonpoikaset. Kaiken lisäksi lammessa oli rapuja. Tosin lautaselle asti niitä emme niitä ottaneet – koska luvat eivät olleet mukana emmekä ole rikollisia.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ kirjailija Mäeltä loppuivat Turun taiteiden yössä dekkarit kesken, minkä jälkeen hän myi ravintola Apteekin tiskillä reioota.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *