Kala-apajilla

Linnunpönttö ihmistä varten

Minuun voi aina luottaa. Kuten aiemmin Kala-apajilla ennustin, en ole saanut mainittavia haukisaavutuksia kesäkuussa. Parhaimpana päivänä taisin yltää viiteen haukeen.
En ole kovin monta kertaa ehtinyt edes yrittää, kun mökillä on riittänyt puuhaa. Kalastusinto on ollut vähän alhaalla senkin takia, että hauki ei ole ollut kesäkuussa kovin hyvällä syönnillä. Se on siinä mielessä ihme, että veden lämpötila on pysytellyt Korppoossa 12-14 asteessa, joka on ymmärtääkseni ihannelämpötila hauen syöntihalujen kannalta.

Kustavin reissulta noussut avaushauki painoi 3,3 kiloa. Kuvat Jukka Vehmanen.
Kustavin kalaopas Liukkosen Vesakin vahvisti, että haukikuukausi on ollut aika surkea. Viime viikko osoitti kuulemma jo paranemisen merkkejä, mutta sen jälkeen on ollut taas hiljaisempaa. Viime viikolla Liukkosen vetämä kalaporukka ylti muutamassa tunnissa sentään parinkymmenen hauen paremmalle puolelle.
Kun Korppoossa ei ole kala syönyt, olin riemuissani, kun saimme kutsun  Lehtovaarojen uudelle mökille Kustavin Pleikilään, jonka lähivesillä en muistaakseni ole kalastanut kuin kerran ennen.

Lehtovaarojen mökillä on pienin palju, mitä olen eläessäni nähnyt. Emäntä Tiina mahtui sinne hyvin, mutta  isännän kanssa tekee tiukkaa.
Nikkaroin tuliaisiksi oikein linnunpöntön, joka pitäisi oikestaan panna sarjavalmistukseen.  Kiitos vaan hyvästä ideasta, Leppäsen Jokke. Tätä pönttöä ei tehty linnuille, vaan se toimii puuhun kiinnitettynä puolimatkan krouvina matkalla mökiltä saunalle tai laiturille. Pöntössä on saranoilla avattava katto, jonka kautta pönttöön voi sujauttaa emännän iloksi piristävän väkijuomapullon. Isännän iloksi pöntön voi maalata vaikka vaaleanpunaiseksi.
Pönttöön ei tehdä lintuja varten sisäänmenoaukkoa ollenkaan, jotta ne eivät pääse juomaan pöntön sisältöä tyhjäksi. Jos pääsisivät, sehän olisi julma eläinsuojelurikos.
Esteettisyyssyistä pönttöön voi kuitenkin maalata mustan ympyrän reiän paikalle. Kerran tosin näin, kun yhtä juoppoa tilheä harmitti moinen ”reikä” niin paljon, että se yritti murtautua pönttöön sorkkaraudalla.

Pöntön voi viimeistellä hiomakoneella, jottei pulloa hamutessa tule tikkuja sormiin.  Jos tarjolla on tikkuviinaa, toimenpiteen voi jättää tekemättä.
Pleikilän vedet osoittautuivat ihan kohtuullisiksi, vaikka Liukkosen Vesa varoitteli, että esimerkiksi viereisen Lypertön vesiltä ei haukea ole juuri noussut. Isäntämme Lehtovaaran Teppokin kertoi, ettei ollut saanut Pleikilästä alkukesän aikana kuin yhden 800 grammaa painaneen hauen.
Kahdestaan me onnistuimme saamaan kuitenkin peräti kuusi haukea kolmen tunnin yrittämällä, vaikka paikat olivat meille uusia ja tuuli puhalsi epäedullisesti luoteesta. Kokokin oli ihan kohtuullista.

Lehtovaaran Teppo pani uusien mökkivesiensä haukiennätyksensä heti rikki runsaan parin kilon vötkylällä.

Välillä Pleikilän vesillä oli suorastaan säpinää.

Päivän suurin hauki painoi 5,1 kiloa. Kuva Teppo Lehtovaara.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ vihannesviljelijä leikkasi hauen kurkun auki.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *