Kala-apajilla

Lainkuuliaisia kalastajia merellä

Kustavilainen kalastuksenvalvoja Vesa Liukkonen kiersi merivartioston kanssa viime viikonvaihteessa pääasiassa Iniön ja Kustavin vesillä tarkastamassa kalastajia. Saldo oli sangen hyvä: veneitä tarkastettiin noin 60 ja joukkoon mahtui vain yksi ilman kalastuslupaa kalastanut. Tosin kaksi kalamiestä joutuu jälkikäteen todistamaan rantaan unohtuneen luvan olemassaolon merivartiostolle.  Lupaa ei siis tarvitse välttämättä kiikuttaa poliisilaitokselle, vaan kuvan lähettäminen luvasta merivartiostolle voi riittää.
Lienee niin, että tähän aikaan vuodesta liikkeellä ovat pääasiassa aktiivikalastajat, jotka yleensä maksavat lupansa tunnollisemmin kuin satunnaisesti kesällä kalastavat mökkiläiset. Hieman yllättävänä voidaan pitää sitä, että valvojat joutuivat opastamaan jopa ammattikalastajaa merkitsemään verkkonsa oikein.
Kahden päivän tarkastuskierroksella löytyi vain yksi alamittainen kala, joka oli kuha. Tapaus etenee rikosseuraamusasiana ja siitä seurannee päiväsakkoja. Liukkosen mukaan käryt alamittaisista saattoivat jäädä vähiin siksi, että kalan tulo näytti viikonvaihteessa olleen melko vaisua.

Aurinko meni lauantaina mailleen ja minä Lehtovaaran Tepon kanssa kalapäivän päätteeksi tyhjin käsin saunaan. Ainakin melkein. (Kuva: Jukka Vehmanen)
Sepä se. Kiersimme Lehtovaaran Tepon kanssa Kustavissa pohjoisen Lanskerin ja Katanpään vesillä lauantaina ja sunnuntaina, mutta emme saaneet taimenen taimenta.
Kun selitys ja peppuläpi on kaikilla, kerron että varsinkin sunnuntaina kalastusstrategiamme petti pahemmin kerran ja päädyimme aina pölhöyttämme sellaiseen paikkaan, jossa sillä hetkellä tuuli vähän liikaa vanhojen miesten makuun. Varsinkaan Kustavin länsipuolen avoimilla vesillä ei ole kovin mukava kalastaa ilman keulavispilää silloin kun tuulee yli 8 metriä sekunnissa esimerkiksi lounaasta tai lännestä. Kivikkoisilla vesillä varsinkaan kuski ehdi juuri heitellä, vaan joutuu keskittymään veneen pitämisessä poissa rantakivikoista.
Tein viikonvaihteessa vain yhden taimenhavainnon ja sain lieveilmiönä yhden hauen. Saaliin vähyys oli valtava pettymys, sillä olin ensimmäistä kertaa tänä syksynä vakavissani siinä uskossa, että taimenia pitäisi jo alkaa tulla saaliiksi. Olihan vesi nyt enää 8-9 astetta lämmintä.
Taisimme olla hieman jälkijättöisesti vesillä, sillä samoissa maisemissa pyöri kymmenkunta kalastusvenettä vieden saaliit neniemme edestä. Liikkeellä oli samoilla vesillä edesmenneen Pyyntivälineen Open Closed -kalaporukan viisi venekuntaa ja niissä 13 kalamiestä, kuten aina ennenkin pyhämiestenpäivänä. Tapio Nylundin mukaan hekään eivät saaneet kuin yhden yli 60-senttisen taimenen, mutta sentään neljä yli 50-senttistä. Kun kaikki neljä olivat luonnonkantaa, kalat piti laskea alamittaisina takaisin mereen. Niin kävi myös niille useammalle alle 50-senttiselle, jotka eivät ylittäneet edes istutetuille taimenille asetettua alamittaa.

Juha Reinikainen nappasi lauantaina 66-senttisen taimenen. (Kuva: Mikko Vaitilo.)
Minua ei lannisteta. Ensi viikonvaihteessa saan aivan varmasti taimenen. Se on yhtä pomminvarmaa kuin Soten toteutuminen tällä hallituskaudella.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ molemmista sukupuolista tykkäävä hirvenpoikanen on vasabi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *