Kala-apajilla

Raisionjoki laskee hyville kuha-apajille Pansion Marinan viereen.

Kuha maistuu pian kakalle

Turun Pohjoissalmi on ollut tunnetusti kalastajien suosima kuha-apaja. Varsinkin alkutalvesta Jalostajan rannassa käy päivittäin kymmeniä pilkkijöitä, mihin vaikuttaa osaltaan se, että paikka on niitä ensimmäisiä, mihin Turun suunnalla tulee pilkkijän kantava jää. Apaja on myös helposti kaupunkilaisten saavutettavissa.

Alkavana talvena sieltä saatavat kuhat voivat maistua ihan sonnalle sen seurauksena, että Raisionjoen pumppaamosta valui ylivuodon takia puhdistamatonta jätevettä viiden päivän ajan Raisionjokeen yhteensä noin 35 000 kuutiota. Kuten tiedetään, Raisionjoki päätyy juuri siihen kohtaan, missä pilkkijät viihtyvät.

Itsekin silloin tällöin Pohjoissalmessa pilkkivänä sanon, että kiitos vaan oikein paljon. Kuha viihtyy toki sameassa vedessä, mutta tämä on nyt jo vähän liikaa.

Ely-keskus varoittaakin, että ennen päästön hygieenisten vaikutusten selvittelyä Ruissalon ympäristössä ja Pitkäsalmessa kalastavien kannattaa harkita pyyntiretkiensä suuntaamista muille kalavesille. Päästön vaikutuksia alueen kalastoon ja kalastukseen sekä mahdollisen kompensaation tarvetta arvioidaan erikseen.

Ne, jotka eivät Elyä usko, voivat yllättyä, kun pilkkiavannosta nousee vonkaleiden sijaan pökäleitä. Toivottavasti ne ovat alamittaisia.

Ensi talvena Pansiossa saadaan jännittää, nouseeko sieltä kuhia vessapaperia suussa tai jotain vielä kamalampaa. (Kuva.Jukka Vehmanen)

Jotenkin haiskahtaa (sic!) siltä, että vahinko kuitataan ”ikävien sattumusten sarjana”, kuten Turun seudun puhdistamon johtaja on jo luonnehtinut. Minusta sattumukseksi ei voi kutsua sitä, että jätevesien ohipumppaus oli viemärisaneerauksen ajan kytketty menemään väärään ylivuotokaivoon.

Sekin tuntuu käsittämättömältä, että massiivinen vuoto jatkui viiden päivän ajan. Vähintäänkin valvonta on pettänyt. Jonkun pitäisi kantaa vastuu.

Pienemmistäkin ympäristötuhoista on noussut meteli. Jos minulla olisi mökki Ruissalon rannalla, nostaisin haloon vähintäänkin siitä, millaiset uimavedet ovat luvassa ensi kesäksi, kun levät saivat herkkuruokaansa fosforia ja typpeä tankkiautokaupalla. Kuka korvaa?

Eivät nämä saastuneet kalapaikat Turun seudulla niin harvinaisia ole. Naantalinsalmen silta ja Raumakari ovat suosittuja kalamestoja, joista nostetaan surutta silakkaa, ahventa ja kuhaa huolimatta siitä, että viereisen Naantalin sataman edustan merialue on tributyylitinan osalta Suomen saastunein. Syytä suoranaiseen paniikkiin ei kuitenkaan ole, sillä myrkkymaaleissa yleisimmin käytetty tributyylitina eli TBT on vaarattomampi yhdiste kuin Itämeren kalaston käyttö- ja myyntirajoituksiin EU-päätöksillä määrätyt dioksiinit.

Naantalin merialueet ovat ekologiselta tilaltaan muutenkin vain tyydyttävässä tai jopa huonossa tilassa.

Naantali onkin juuri hyväksymässä uuden ympäristöohjelman, jonka toimenpidelistan mukaan kaupunki selvittää Naantalinaukon kuormituslähteet ja vaikuttavimmat toimenpiteet vesistön tilan parantamiseksi. Kalamies kiittää jo etukäteen, kunhan ei jää selvittämiseksi.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ Liebfraumilch syntyi, kun Jeesus epäonnistui veden muuttamisessa viiniksi. Pansiossa kävi vielä huonommin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *