Kala-apajilla

Keskusta harhauttaa kalastuslakiasiassa

Keskusta ei anna siimaa uudelle kalastuslaille, vaan lyö kelajarrun kiinni.  Viimeksi eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) antoi Itä-Savo ja Länsi-Savo lehdissä ymmärtää, että laissa on perustuslakiongelma.
Se on Lepän yksityisajattelua eikä faktatietoa.  Eduskunnan perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvos Petri Helander kertoi tänään allekirjoittaneelle, että perustuslakivaliokunta ei ole antanut laista vielä lausuntoa eikä hän tiedä, mitä Leppä tarkoittaa.  Aikaisintaan Helanderin lausuntoesitys menee perustuslakivaliokunnan käsittelyyn keskiviikkona.
Lepän mukaan ehdotus kaventaa omistuksen oikeutta, kasvattaa viranomaisvaltaa ja jäykistää rakenteita.
– Jos näitä asioita ei saada muutettua, ei lakia hyväksytä tällä vaalikaudella. Se ei vaan sellaisenaan etene valiokunnassa mietinnöksi asti, kommentoi Leppä lehdistössä.
– Omistusoikeuden mureneminen ei ole perustuslain mukaista, Leppä väittää.
Vaikka keskusta tässä asiassa onkin harhautuksen tiellä, näyttää yhä todennäköisemmältä, että uusi kalastuslaki ei tulekaan voimaan vuonna 2016 lain törmättyä jarrutustaktiikkaan.  Kahdeksan vuotta valmisteltu laki siirtyisi jo toista kertaa ja ainakin kahta vuotta aiottua myöhemmäksi.
Maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Eija Kirjavainenkin myöntää, ettei laki todennäköisesti tule voimaan vuonna 2016, jos nykyinen eduskunta ei saa sitä hyväksyttyä.  Syynä viipeeseen olisi se, että lakiesitystä pitäisi muuttaa ja valmistella uudelleen, mikä edellyttäisi myös uutta lausuntokierrosta.
Lait tulivat muutenkin viime viikonvaihteessa mieleen, kun istuin taas siikaongella ja merivartiosto päräytti parikymmenen metrin päästä ohi ilmatyynyaluksella. Meinasin saada sydänkohtauksen. Sillä kertaa kalastuslupani olivät jääneet lompakkoon mökille, minkä vuoksi jännitin, kuinka äijän käy: joudunko selittelemään ja näyttövelvolliseksi.
Salmi oli kuitenkin kapea ja voi olla, ettei ilmatyynyaluksella ole siinä kovin helppo kääntyillä. Ehkä siksi sain huokaista helpotuksesta. Merivartiosto jatkoi matkaansa pysähtymättä.
Viikonvaihde osoitti, ettei niitä talvionkisiikoja niin vain oteta. Lauantaina tuijotin turhaan vapojen päitä vaimon avustuksella (kuva alla) kolme tuntia enkä saanut tärppiäkään.

Sunnuntaina olin liikkeellä yksin. Neljän tunnin odotus palkittiin vain yhdellä siialla.
Alakuvassa on mukana koukun irroittaja, joka on siian kalastuksessa aivan ehdoton peli. Kun siika syö madon yleensä mahaansa asti on koukkua todella vaikea saada pois teurastamatta kalaa saman tien. Irrottimella sen saa yleensä melko helposti irti ja useasti kala jää jopa henkiin ja tarvittaessa sumppuun pantavaksi.

Toinen näppärä apu on lekaharkko. Siihen saa vavan näppärästi ja tukevasti nojaamaan silloin (ylemmässä kuvassa), kun rantakalliolta ei löydy paikkaa, mihin sellaisen piikillisen vapajalan saa tungettua pystyyn.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ ex-kävelijä Valentin Konosen ylevät ajatukset kuulostivat jaloilta.

  1. Palautetta Vehmaselle:
    Ooks sää joku VITUN KALANHALAAJA kun tonkit asioita joita et pikku päälläs ymmärrä???
    Jatka samaan malliin niin seuraava palaute menee päätoimittajalle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *