Kala-apajilla

Kelpo syönti jatkui

Hauki oli viikonvaihteessa edelleen hanakalla syönnillä, vaikka sää ei varsinkaan lauantaina ollut kovin epävakainen. Se oli jopa niin hyvä, että vaimo innostui mukaan haukea narraamaan, kuten hän on ilokseni alkanut tehdä entistä useammin.  Taidotkin ovat alkaneet karttua sitä tahtia, että moni perinteinen kalakaverini alkaa jäädä toiseksi.

Lauantaina vaimo nappasi 15 haukea ja johti lukumääräisesti minua pitkään. Koin kunniani olevan vaarassa, joten venytin kalapäivää viiden tunnin mittaiseksi. Sen seurauksena sain lopulta 23 haukea. Tosin vaimo antoi välillä tasoitusta lukemalla kirjaa veneen pohjalla.

Viikonvaihteen suurin saaliini oli tämä 2,4 kiloa painanut säynävä.
Sunnuntaina kalastin yksin. Syönti alkoi yhtä lupaavasti kuin lauantaina. Kesken kalastusrupeaman onnistuin kuitenkin murtamaan perinteisen haukivapani kärkirenkaan sillä tutulla seurauksella, että se leikkasi siiman kahdesti poikki ennen kuin huomasin välinerikon. Pari viehettä lensi tietenkin ahdin nevadaan sen sileän tien, mutta kalustotappiot kuuluvat asiaan.
Jouduin turvautumaan jerkkivapaan ja jerkkeihin,  jotka eivät näin kesälämpimillä vesillä kelvanneet hauelle ollenkaan samaan tapaan kuin vikkeläuintiset ja kirkkaat lusikkavieheet.
Jälleen kerran panin merkille myös sen, että päivät ovat vielä tähän aikaan niin pitkään valoisia, että hauki sulkee suunsa ja pitää siestaa kello 16-18. Niinpä päätin reissuni 13 hauen jälkeen.

Helpotus oli suuri, kun pitkään kadoksissa olleet ahvenet uivat taas verkkoihimme sankoin joukoin. (Kuva:Jukka Vehmanen)
Kalustotappioista tuli mieleen se, että vavan renkaat kannattaa aina tarkistaa heti, kun siima katkeaa omia aikojaan. Olen nähnyt aika monta kertaa, kuinka kalakaveri on viskonut useita uistimia ahdin valtakuntaan ikuisiksi ajoiksi tajuamatta, että vika ei ole siimassa tai miehessä.
Toisinaan olen niin kiltti, että saatan neuvoa tarkastamaan viidennen menetetyn vieheen kohdalla vaparenkaat. Jos olen saanut vähemmän haukia, naureskelen partaani suutani avaamatta, mikä on taito sekin. Kokeilkaa vaikka.
Vavan kärkirenkaita, ja myös muita renkaita, kannattaa aina hommata pakkiin varalle useampia, silloin kun niitä jostain löytää. Aika usein ne näyttävät olevan kaupoista loppu. Onhan se selvä, että kalastusvälinekauppias myy mielummin uuden vavan kuin muutaman euron vaparenkaan. Renkaat kannattaa ottaa talteen myös esimerkiksi katkenneista vavoista.
Kaupassa  kannattaa katsoa tarkkaan, että vaparenkaan holkki on halkaisijaltaan riittävän suuri. Niitä liian pieniä tulee ostetuksi turhan herkästi. Tiedän, mistä puhun.
Hiukan liian väljä holkki on tietysti parempi kuin sellainen joka ei mahdu ollenkaan vavan päähän, koska väljän holkin saa kyllä pysymään vavan päässä pikaliiman ja esimerkiksi langan avulla. Holkin sisään tai vavan päähän pannaan ensin pikaliimaa ja sen jälkeen yhtenäistä lankaa kierretään lukuisia kierroksia holkin ja vavan alkupään päälle parin sentin matkalta. Sen päälle kun sivelee vielä uudelleen kerroksen pikaliimaa, niin eiköhän pysy.
Harmi, etten muistanut ottaa tästä operaatiosta kuvitusta. Saatan liittää myöhemmin.

Tässä kuvalisäykset (27.8.) Tältä näyttää omatoimisesti korjattu vavan kärki.

Vavan kärkirenkaita kannataa pitää mukana usemapia, koska niiden holkkien halkaisijoita on erimittaisia. Eihän sitä koskaan voi etukäteen tietää, kuinka paksusta kohtaa vavan kärkeä on korjattava.
Eniten hoksnokkaa tarvitaan vanhan holkin pois saannissa. Se onnistuu käräyttämällä sytkärillä varovasti kärkirenkaan päällä olevaa kalvoa tai entistä lankaviritelmää niin, että ne palavat hetken itsestään. Liian kauan polttamalla tulee helpoksi polttaneeksi itse vapaa. Vaparengas irtoaa heti käräytysoperaation jälkeen pihdeillä yleensä melko helposti.
Lukemattomat ovat ne vavat, jotka olen tällä konstilla korjannut käyttökelpoisiksi. Niin olen säästänyt vapahankinnoissa satoja, ellen tuhansia euroja, jotka olen voinut sijoittaa uusiin uistimiin.
Sanomattakin on selvä, että kalastusvälineisiin kuluva rahamäärä on aina vakio. Niihin kuluu kaikki.
KALAUKKELI ON KUULLUT, että maailman valovoimaisin rockyhtye on Led Zeppelin ja että yhtyeen jäsenistä paras miekkailija oli Jimmy Peitsi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *