Kala-apajilla

Katukalastusta turkulaisittain

Tiedättekö mitä katukalastus on turkulaisittain? No se on sitä, kun kalat hyppivät helteiden liikaa lämmittämästä Aurajoesta  karkuun kaduille, joista ne poimitaan jokiravintoloiden lautasille kuuman asvaltin paistettua ne valmiiksi syötäviksi.
Tampereella laji on vähän sama, mutta sikäläiset syövät aamuyön tunteina nakkikioskikansan asvaltille heittämää mustaa makkaraa, joka on liiskaantunut autojen renkaiden alla kampelan muotoon.

Aurajoella järjestetään katukalastuskilpailut keskiviikkona. (Kuva: TS/Maija Tammi)
Feikki sikseen. Maailman kaupungeissa lienee kalastettu vähän aina, paitsi Tampereella, koska siellä ei tajuta vieläkään, että hauki on kala ja onki onki onki. Nykyisen kaltainen katukalastuksen suosio nousi kuluvan vuosikymmenen alussa Ranskassa, josta se levisi moniin muihinkin Euroopan maihin.  Suomessakin alettiin marseillelaisten katukalastajien innoittamana syömään lamavuosina erityistä  pulapaissea.
Katukalastus sopii hyvin koko perheelle vauvasta vaariin, mutta kuulemma erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset ovat ottaneet katukalastuksen omakseen.
Epäilen, että tosiasiassa nuoriso onkii kännipäissään jokeen pudottamiaan kännyköitään.
Niin tai näin, Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö järjesti jo viime vuonna ensimmäiset Street fishing -kilpailut Suomessa seitsemässä kaupungissa. Tänä vuonna kisat järjestetään jo 13 kaupungissa. Kisoissa kaksihenkiset joukkueet pyrkivät saamaan neljällä eri lajia olevalla kalayksilöllä mahdollisimman monta senttiä yhteispituutta.
Turku on vuorossa keskiviikkona 8.8. Kisa käydään Aurajoella, Teatterisillan ja Tuomiokirkkosillan välisellä alueella.
Onko siellä muka joku rako, jossa ei olisi laivaravintolaa? Sääntöjen mukaan kalastuksen pitäisi nimittäin tapahtua rannalta.  Laivojen kansilla kannattaakin olla silmä tarkkana: lohiannoksenne yläpuolella saattaa yllättäen heilua koho.
Takaisin asiaan.
Suuri osa suomalaisista taitaa edelleen ajatella, että kalaan mennäkseen täytyy mennä mökille tai veneellä merelle. Katukalastuskisoilla halutaan murtaa tätä myyttiä. Kalaan ei myöskään välttämättä tarvitse lähteä koko päiväksi. Väittävät, että reissu voi kestää vaikkapa vartin keskellä ruokataukoa tai lähikaupassa käynnin yhteydessä.
Joopa joo. Arvelen, että ruokatauon antimia ei kannata kuitenkaan jättää Ahdin varaan. Lähikauppareissukin voi olla useimmiten joka tapauksessa edessä.  Minun kalareissuni on venynyt 40 vuoden mittaiseksi. Koko ajan on nälkä.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ naukkailun lopettaneita, kesälomalta palanneita ihmisiä tavannut meedio oli kuin olikin selvännäkijä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *